Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αυτό είναι τo νέο σχέδιο για το φόρο στα ακίνητα



Σημαντικές ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια προβλέπονται στη νέα πρόταση για τον φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ ο φόρος περιλαμβάνει έναν κύριο και ένα συμπληρωματικό. Τον κύριο φόρο τον πληρώνουν όλα τα είδη ακινήτων (κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανεξαρτήτως νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο της διαβούλευσης-δημόσιο, ΜΚΟ, ΝΠΔΔ κλπ).
Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κύριος φόρος θα υπολογίζεται:

Κτίρια. Βασικός φόρος 2-13 ευρώ ανά τ.μ. σε 12 κλιμάκια ανά τιμή ζώνης, χαμηλότερος, κατά 21,6% ως 4,4% σε σχέση με τον ΕΕΤΑ (μεσοσταθμικά 16%). Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Τα κτίρια ειδικής χρήσης έχουν συνελεστή μειωμένο κατά 50% εκτός των αγροτικών που έχουν μηδενικό, ενώ προβλέπεται και μειωτικός συντελεστής επιφάνειας. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή , με την εξαίρεση των αγροτικών που έχουν μηδενικό.

Οικόπεδα. Βασικός φόρος €3-€9.000/στρέμμα σε 25 κλιμάκια χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το σχέδιο νόμου της διαβούλευσης (μεσοσταθμικά 83%).

3. Αγροτεμάχια. Βασιός φόρος €1/στρέμμα, με συντελεστή θέσης από 1-3 συντελεστή άρδευσης 1.1. συντελεστή χρήσης (δασικά 0.1. βοσκότοποι 0.5. καλλιέργειες κάθε είδους 2. λατομεία 5. εκθέσεις 8). Συντελεστή απαλλοτρίωσης 0.75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως ο ΦΑΠ. Τα Φυσικά Πρόσωπα έχουν αυξημένο αφορολόγητο (από 200 χιλιάδες ευρώ σε 300 χιλιάδες ευρώ) και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές, με ανώτατο συντελεστή 1% (από 2%). Τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται όπως και τώρα, με τους βασικούς συντελεστές να μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντιστοίχως. Για τα φυσικά πρόσωπα ο συντελεστής ξεκινά από 2 τοις χιλιοις για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ κατ' άτομο. Ο συντελεστής αυξάνεται προοδευτικά και φτάνει στο 1% για περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι η βεβαίωση του φόρου θα ανέλθει σε €3,24 δισ. (3,1 δισ. χωρίς τα αγροτεμάχια) με είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ (μέση εισπραξιμότητα 82%). Όπως αναφέρει το non paper της Χαριλάου Τρικούπη, η βεβαίωση των αντίστοιχων φόρων του 2013 εκτιμάται σε €3,18 δισ. με αναμενόμενη είσπραξη περί τα 2,5- 2,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνει κανείς ότι αλλάζει ο στόχος των εσόδων από τον φόρο ακινήτων από 2,9 στα 2,6 δισ. ευρώ.



Σύμφωνα με non paper του ΠΑΣΟΚ, πρώτον η συνολική είπραξη είναι η ίδια με την υπολογιζόμενη για φέτος, υπάρχει όμως ανακατανομή.Δηλαδή, αυτοί που πλήρωναν ήδη θα πληρώσουν λιγότερο και αυτοί που δεν πλήρωναν τόσο όσο να μην το θεωρούν "δυσβάστακτο" (πολύ λιγότερο από το προηγούμενο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων)

Μοναδική εξαίρεση που θα πληρώσουν περισσότερο από φέτος, είναι αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αστικά οικόπεδα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πάντως η πρόσθετη επιβάρυνση είναι πολύ μικρότερη (μέχρι και 90% μικρότερη) από εκείνη που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο.



Δεύτερον, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την νέα πρόταση η επιβάρυνση των αγροτεμαχίων είναι για την συντριπτική πλειοψηφία είναι πολύ μικρή (μερικές δεκάδες ευρώ ετησίως), ενώ έχουν πλήρως εξαιρεθεί όπως ζήτησαν πολλοί βουλευτές όλα τα βοηθητικά κτίσματα (στάνες, κοτέτσια, αποθήκες σε αγροτεμάχια).  Παράλληλα, τα αστικά οικόπεδα στην περιφέρεια (εντός σχεδίου οικισμού) φορολογούνται πολύ λιγότερο από το σχέδιο για τον ΕΝΦΑ, ενώ η επιπλέον επιβάρυνση τους εν μέρει "εξουδετερώνεται" από τη μείωση επιβάρυνσης για το ακίνητα που έχουν (μειωμένος ΕΕΤΑ) .


Τρίτον, αυτοί που έχουν ακίνητα σε οικόπεδα επιβαρύνονται , διότι θα πληρώσουν και για τα οικόπεδα αυτοτελώς και επιπρόσθετο φόρο για την περιουσία τους εφ' όσον είναι "μεγάλη" (αν ξεπερνά τα 300 εκατ.) Όμως, όπως επισημαίνεται, η επιβάρυνση κι αυτής της κατηγορίας είναι λογική και εκλογικευμένη αφού αυξάνεται το αφορολόγητο όριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο ΦΑΠ (από 200 έως 300 χιλιάδες ευρώ) και μειώνονται ελαφρώς κάποιοι συντελεστές από κει και πάνω.
Με το νέο σχέδιο γίνεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης :
-με τα αγροτεμάχια, αλλά με τρόπο που, όπως υποστηρίζεται, δεν προκαλεί σημαντικές σημαντικές επιβαρύνσεις στους αγρότες.
-και με επιβάρυνση των αστικών οικοπέδων, αλλά "με τρόπο που να μην προκαλεί συνθλιπτική πρόσθετη επιβάρυνση σε κανένα.
Η ιδέα της "προοδευτική φορολόγησης" τονίζεται στη νέα πρόταση, διατηρείται και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα, ωστόσο δεν είναι εφικτή ακόμα η ενιαία φορολόγηση περιουσίας, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις τιμές γης.
Τέλος, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι εξαιρέσεις-απομειώσεις, για ανέργους, τριτέκνους, πολύτεκνους και ΑμΕΑ έχουν βελτιωθεί, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης (πιο καλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή. Το ίδιο ισχύει και για τις απομειώσεις για τα διατηρητέα, νεόδμητα κλπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ