Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Στη Βουλή τα προβλήματα του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς


Σε σχέση με την από 31/01/2013 ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Ι. Σταθάς και Χ. Καφαντάρη σημειώνουμε ότι:

    Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι υπάρχει διαρροή στραγγιδίων η οποία μολύνει το περιβάλλον και ουδέποτε επιδείχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο φωτογραφικό υλικό από τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς που να δείχνει «εμφανή διαρροή στραγγιδίων» προς το περιβάλλον. Το μόνο που φαίνεται στις εν λόγω φωτογραφίες που επισυνάπτουμε, είναι βρόχινα νερά εντός στεγανοποιημένου χώρου που απομακρύνονται με ασφάλεια μέσα από το σύστημα συλλογής και σε καμιά περίπτωση δεν διαρρέουν στο περιβάλλον.
    Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι γίνεται «εναπόθεση νέων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ». Πολύ περισσότερο είναι ψευδές ότι απειλεί η «επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ, ο οποίος παρά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του λόγω καταστροφής από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2013 συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητα» όπως αναφέρεται σε συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ (31/1) όπου παρουσιάζεται η ερώτηση των δύο βουλευτών με τον απαράδεκτο και ανυπόστατο τίτλο «Σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της Λιβαδειάς λόγω ρύπανσης από τον ΧΥΤΑ» (!). Αντίθετα, μετά την πυρκαγιά (που δεν προκλήθηκε από τον ΧΥΤΑ, αλλά τον κατέκαψε μαζί με άλλα 50.000 στρέμματα) αναστείλαμε την λειτουργία του. Όλα τα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Θήβας, όπως φαίνεται από πιστοποιημένα στοιχεία εξόδου από τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και εισόδου στον ΧΥΤΑ της Θήβας. Τα απορρίμματα που φαίνονται στις φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτά που μεταφορτώνονται εντός του τμήματος που δεν έχει υποστεί  καταστροφή από την πυρκαγιά και είναι απολύτως ασφαλές.
    Είναι ψευδής όσο και λανθασμένος ο ισχυρισμός ότι «το σύστημα διαχείρισης των υδάτων δεν επεξεργάζεται τα λύματα όπως έχει προβλεφθεί στην αρχική μελέτη» καθώς α. κανένα σύστημα διαχείρισης των υδάτων δεν επεξεργάζεται λύματα β. λύματα είναι τα απόβλητα από τους χώρους υγιεινής και όχι τα  απόβλητα των απορριμμάτων  γ.  το σύστημα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ λειτουργεί ομαλά και κανονικά.
    Είναι παραπειστική και για δημιουργία εντυπώσεων η αναφορά σε παλαιότερη παράβαση σε έλεγχο που είχε διενεργηθεί το 2009, όταν δηλαδή λειτουργούσε το παλαιό κύτταρο του ΧΥΤΑ που διέκοψε τη λειτουργία του το 2010. Η αναφορά γίνεται για να εξαχθεί το ανακριβές συμπέρασμα ότι  «Παρά ταύτα, ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς λειτουργούσε μέχρι την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2013, η προβληματική λειτουργία της εγκατάστασης συνεχίστηκε κανονικά χωρίς ουδέποτε να επιλυθούν τα προβλήματα που είχαν επισημάνει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος». Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη: όχι μόνο ξεκίνησε από το 2010 η λειτουργία του νέου κυττάρου, όχι μόνο γίνονται διαρκείς συντηρήσεις και διορθώσεις, αλλά έχουν ξεκινήσει και νέα έργα για την βελτίωση του χώρου, παράλληλα με το έργο της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά. Ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της δημοτικής αρχής Λιβαδειάς από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας το 2011 μέχρι σήμερα. Είναι ένας από τους μόλις 4 οργανωμένους ΧΥΤΑ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όταν δύο νομοί η Ευρυτανία και η Φωκίδα δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας η Χαλκίδα και η Λαμία, θα ξεκινήσουν τώρα να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους.
    Το κύριο πρόβλημα του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς σε σχέση με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων ή τους υπό κατάρρευση ΧΥΤΑ άλλων πόλεων που δεν απασχολούν τόσο συχνά το κοινοβούλιο και τη δημοσιότητα, είναι ότι βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων και μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα διαρκείς καταγγελίες και εμπόδια στην υλοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων. Είναι λυπηρό ότι τα εμπόδια και η μικροπολιτική εντάθηκαν όταν μετά την πρόσφατη πυρκαγιά βρεθήκαμε στην ανάγκη να αναζητήσουμε άμεσες λύσεις για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων μας.

Ευχαριστούμε πάντως και τους δύο βουλευτές για το ενδιαφέρον τους, που θα έμοιαζε πολύ πιο ειλικρινές αν είχαν ζητήσει να επισκεφθούν τον ίδιο τον ΧΥΤΑ ή να ενημερωθούν από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης ή τους Δημάρχους των τριών Δήμων που τον χρησιμοποιούν και σε κάθε περίπτωση να αναζητήσουν στοιχεία πριν μπουν στον κόπο να καταθέσουν άλλη μια κοινοβουλευτική ερώτηση.
Επισυνάπτουμε τόσο τη φωτογραφία που επιδείχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς όσο και πρόσφατη φωτογραφία όπου φαίνεται γενικότερη άποψη του ΧΥΤΑ και τους καλούμε να επισκεφθούν τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς για να έχουν την ευκαιρία να επανορθώσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ