Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ηλεκτρονικό τσιγάρο:Πόσο ασφαλές είναι;;


Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μοιάζουν με τα κανονικά τσιγάρα σε μέγεθος και
σχήμα αλλά είναι άφλεκτα, δεν τα καπνίζουμε, αντίθετα τα “εξατμίζουμε”.
Πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρκάκων των Ηνωμένων
Πολιτειών αποκαλύπτουν ότι ένα από τα συστατικά των ηλεκτρονικών
τσιγάρων είναι η polyethylene glycol, μια χημική ουσία που περιέχεται στον
καπνό που χρησιμοποιούν στο θέατρο, τα αποσμητικά, τις οδοντόπαστες, και
ενυδατικές λοσιόν. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό συστατικό που ανευρέθηκε
στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Σε έρευνα που διενεργήθει σε 2 μάρκες ηλεκτρ.
τσιγάρων βρέθηκαν ανιχνεύσιμα επίπεδα καρκινογόνων και τοξικών ουσιών
όπως diethylene glycol -συστατικό των αντιψυκτικών, όπως επισης και μικρές
ποσότητες των νιτροσαμινών που περιέχονται στον καπνό. Αναλύθηκαν
οι ατμοί από 12 μάρκες και πάλι απομονώθηκαν τοξικές ουσίες σε επίπεδα
όμως 9-400 φορές χαμηλότερα από το κανονικό τσιγάρο, υπονοώντας ότι
είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα. Το θέμα είναι όμως να μην υπάρχουν
αυτές, διότι και πάλι ο καπνιστής είναι εκτεθημένος σε κίνδυνο.
Μάλιστα πολλά από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απελευθερώνουν μικρή
ποσότητα νικοτίνης και με αυτον τον τρόπο κρατούν τους καπνιστές
εθισμένους σε αυτή. Υπάρχει η ανησυχία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο
δελεάζει τους νέους να το δοκιμάσουν, οι οποίοι στο τέλος προσκολούνται
στη νικοτίνη.
Δεν είναι σαφές αν η χρήση τους βοηθά στη διακοπή καπνίσματος και αν
ωθεί τον καπνιστή να αυξήσει η να μειώσει τη χρήση των κανονικών τσιγάρων.
Προς το παρόν αγοραστή και δοκιμαστή πρόσεχε!
Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος  Γιωργαντά 25-2ος όροφος Λιβαδειά.Τηλ.6947321102-2261301142

4 σχόλια:

  1. Μετά την ανάγνωση του κατάπτυστου άρθρου της Πνευμονολόγου (που αν μαντεύω καλά αναλαμβάνει τη συνταγογράφηση προϊόντων διακοπής καπνίσματος σε εξαρτημένους), θα πρέπει αν μη τί άλλο να δημοσιεύσετε το σχόλιό μου.
    Το εν λόγω άρθρο, πέρα από παρωχυμένο και ατμοφοβικό είναι εσφαλμένο τραγικά με επιστημονικά κριτήρια.
    Πριν γράψει εκ νέου η εν λόγω ιατρός θα πρέπει να αναζητήσει στο διαδίκτυο τις δεκάδες επιστημονικές έρευνες (δημοσιευμένες σε εγνωσμένης εγκυρότητας επιστημονικά περιοδικά) για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου από Πανεπιστήμια και ερευνητές.
    Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι χιλιάδες φορές λιγότερο επιβλαβές στο αναπνευστικό σύστημα, στη λειτουργία της καρδιάς και γενικότερα στον ανθρώπινο οργανισμό.Παράλληλα, είναι απαλλαγμένο από όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχονται στο κανονικό τσιγάρο όπως πίσσα και λοιπές καρκινογόνες ουσίες.
    Ως μέσο αντικατάστασης του κανονικού τσιγάρου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποδειχθεί μετά από έρευνες (που πάλι δεν διάβασε η ιατρός) ως το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο: Ο καπνιστής δεν εμφανίζει στερητικό σύνδρομο, διατηρεί την κίνηση του χεριού του και βλέπει τον παραγόμενο ατμό που ως εμφάνιση συγκρίνεται με τον καπνό του καρκινοτσιγάρου.

    Θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι μέχρι τώρα, 10 χρόνια χρήση στην αγορά, 10 εκατομμύρια ατμιστές παγκοσμίως, ΚΑΜΙΑ ΒΛΑΒΗ δεν έχει συνδεθεί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

    Η ιατρός, λησμόνησε επίσης να μνημονεύσει τις παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα διακοπής καπνίσματος (των οποίων η αποτελεσματικότητα σε έρευνες είναι περίπου 5% - παρά τη δηλωμένη από τα ιατρεία διακοπής στο 95%) όπως το Champix και είναι τάσεις και ενέργειες αυτοκτονίας, κατάθλιψη κ.ο.κ.
    Όσοι είμαστε ατμιστές, είμαστε χαρούμενοι για την ποιοτική ζωή που ξανακερδίσαμε αντικαθιστώντας το συμβατικό τσιγάρο και γίναμε αντικαπνιστές που μισήσαμε τη χειρότερη συνήθεια που είχαμε επί χρόνια. Παράλληλα, προτρέπουμε κάθε οικείο μας να εγκαταλείψει επίσης το τσιγάρο που τόσες βλάβες προκαλεί.

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί μέσο απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Είναι όμως το αποτελεσματικότερο και καλύτερο μέσο απεξάρτησης από το καρκινογόνο κάπνισμα. Και αυτό μία γιατρός έπρεπε να το καταλάβει και όχι να παραπληροφορεί.

    Με εκτίμηση,
    Πάνος Παναγιωτόπουλος
    Χημικός- Γενικός Διευθυντής Atmos Lab

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Παναγιωτόπουλε,
      Τα επιθετικά σχόλια σας έπρεπε να γίνουν πρός τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών.Το άρθρο πάρθηκε από ιατρικό site του εξωτερικού και οι πληροφορίες δώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της Αμερικής.Προσωπικά δεν εξυπηρετώ συμφέροντα ΚΑΝΕΝΟΣ.Ο καπνιστής είναι ελεύθερος να διαλέξει τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα,ώστε να απεξαρτηθεί από την νικοτίνη,κίνηση από την οποία μόνο οφέλη μπορεί να έχει.Όλοι οι επαγγελματίες υγείας ενημερώνουμε για τους τρόπους διακοπής καπνίσματος.Επιπλέον υπάρχουν και κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικανική Πνευμονολογική εταιρεία για την διακοπή καπνίσματος.Αν κάποιος όμως θέλει να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν μέσο διακοπής εγώ δεν θα του πώ όχι.Θεωρώ ότι οι χαρακτηρισμοί σας με προσβάλλουν ως άτομο και ως επαγγελματία υγείας,ενώ εγώ δεν καταφέρθηκα με χαρακτηρισμούς προς εσάς ούτε την εταιρεία σας.Πρακαλώ να ανακαλέσετε.
      Ευχαριστώ πολύ
      Δεβενέ Σωτηρία.

      Διαγραφή
  2. Για να αποσαφηνιστεί η πρώτη μου απάντηση, ξεκαθαρίζω τα εξής:

    Οι όροι "ατμοφοβικό", "παρωχυμένο" και "τραγικά εσφαλμένο" δεν αφορούν το άτομό σας αλλά το άρθρο που εν προκειμένω είναι αναδημοσίεση. Και φυσικά, εξήγησα τους λόγους χαρακτηρισμού του έτσι.
    Σας συνέστησα δε, επειδή ακριβώς παρατήρησα άγνοια και όχι δόλο, να αναζητήσετε πηγές στο διαδίκτυο. Απόλυτη γνώση δεν υπάρχει και όταν κάποιος μας προτρέπει να μάθουμε δεν είναι αυτό προσωπική επίθεση.
    Μάλιστα, έτσι εξήγησα (λόγω άγνοιας) και το αποτέλεσμα του άρθρου (παραπληροφόρηση) οπότε και αντικαθιστώ την εν λόγω λέξη με τη "σύγχυση του αναγνώστη" (καθώς η παραπληροφόρηση σημαίνει σκοπιμότητα).

    Η νύξη στην επαγγελματική σας ιδιότητα δεν έγινε για άλλο λόγο πέραν της ισότητας: Εγώ διευθύνω επιχείρηση παραγωγής ατμιστικών υγρών που πολέμα το κάπνισμα με αντικατάστασή του από ηλεκτρονικό και εσείς διευθύνετε την επιχείρησή σας που έχει δραστηριότητα και στη διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η ισότητα έγκειται στο ότι δεν πρόκειται για το λόγο ενός εμπόρου έναντι του λόγου ενός ιατρού, αλλά δύο προσώπων επιστημόνων οι οποίοι έχουν κέρδος ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ λειτουργώντας ενάντια στο κάπνισμα εμμέσως ή αμέσως. Και να ξέρετε επιπρόσθετα ότι έχω σε μεγάλη υπόληψη το λειτούργημα του ιατρού.

    Επίσης, έχω να προσθέσω πως οι επιστήμονες, πρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντες της γνώσης μας και σε άλλες πηγές πλην της Αμερικανικής, Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Ξέρετε, είναι εμφανές σε κάθε σχεδόν συνέδριο να έχουν και οι τρεις τους χορηγούς φαρμακευτικές εταιρείες με σκευάσματα διακοπής του καπνίσματος (και όχι μόνο). Και αυτό αν μη τί άλλο, στο κοινό, γεννά υποψίες για αυτό που λένε οι Αγγλοσάξωνες "conflict of interest".

    Προς Θεού, δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας, ούτε αμφισβητώ την επιστημονική σας επάρκεια και την καλή πρόθεση. Μάλιστα, μετά τη δήλωσή σας ότι "Αν κάποιος όμως θέλει να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν μέσο διακοπής εγώ δεν θα του πώ όχι.", εξαφανίσατε ΚΑΘΕ υποψία κινήτρου που ενδεχομένως να υπήρχε ως αμφιβολία στο μέσο χρήστη-ατμιστή.

    Να είστε καλά στην υγεία σας και να βοηθούμε όλοι τον αντικαπνιστικό αγώνα για να λεαχιστοποιηθεί αυτή η λαίλαπα που οδηγεί εκατομμύρια στο θάνατο και σε βλάβες μη αναστρέψιμες.

    Ευχαριστώ πολύ

    Πάνος Παναγιωτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι κάνουν οι άνθρωποι για τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ