Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Απάντηση Υπ.Οικ Στουρνάρα σε Μπασιάκο για ΑμΕΑ



    Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 4768/11.12.2013 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος και όσον αφορά θέματα αρμοδιότητάς  μας, σας γνωρίζουμε   τα εξής:


Α. Με τις διατάξεις της ΚΥΑ Δ18Α5038263/23.10.2013 του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ 2710/Β΄), ορίστηκε η διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων που παραλαμβάνονται από άτομα με αναπηρίες του άρθρου 16 παράγραφος 1 του ν.1798/86 (ΦΕΚ 166/Α΄) με βάση ιατρικές γνωματεύσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και με τις διατάξεις της Δ18Α5038645 ΕΞ/29.10.2013 Απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2774/Β΄) καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από ανάπηρους Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β.1.Αναφορικά με τις προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες, και για θέματα που άπτονται της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν.2238/1994 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ο νόμος αυτός ισχύει για τη χρήση 2013, απαλλάσσονται από το φόρο μεταξύ άλλων εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες:
α) οι συντάξεις και οι κάθε είδους περιθάλψεις, οι οποίες παρέχονται σε ανάπηρους πολέμου και θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου ως και σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου στρατιωτικούς γενικά που έπαθαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους προδήλως, αναμφισβήτητα και εξαιτίας αυτής,
β) η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου με βάση τα έτη υπηρεσίας τους στο Δημόσιο, κατά το ποσό της αναπηρικής σύνταξης την οποία θα ελάμβανε ο δικαιούχος αν δεν είχε παρατηθεί από το δικαίωμα λήψης της. Η διάταξη αυτής της περίπτωσης εφαρμόζεται ανάλογα και στις συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου,
γ) Το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη, που καταβάλλεται σε τυφλούς και γενικά σε πρόσωπα, που ευρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλων προσώπων (απόλυτος αναπηρία), τα οποία καταβάλλονται στους δικαιούχους από το Δημόσιο ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς.
δ) οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%).2.
2.Περαιτέρω, με την παρ. 4 του άρθρου 9 του ιδίου ως άνω νόμου προβλέπεται ότι, εξαιρετικά, το ποσό του φόρου που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των τριών κλιμάκων εισοδήματος του άρθρου 9 μειώνεται κατά διακόσια (200) ευρώ, για τον ίδιο το φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν εφόσον:
α) παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ. Δε λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.
β) είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ή αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου ή πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.1579/1950 και του ν.δ. 330/1947.
γ) είναι θύματα πολέμου (πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία). Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα τα οποία ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο,
δ) παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.
3. Εξάλλου, εξαιρούνται, από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (άρθρο 29 ν. 3986/2011), και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα, μεταξύ άλλων, των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
4.Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν.4211/2013, προστέθηκε στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 τελευταίο εδάφιο, με το οποίο ορίζεται ότι, ειδικά για το οικονομικό έτος 2013, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία άνω του 80%.

Γ. 1. Σύμφωνα με τα άρθρα 29 παρ. 3 και 44 παρ. 1 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2961/2001, προβλέπεται ότι, όταν ο κληρονόμος, ο κληροδόχος, ο δωρεοδόχος, ή το τέκνο –με εξαίρεση τις δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών- έχει αναπηρία κατά ποσοστό 67% και άνω, ο φόρος που αναλογεί στην αξία της μεταβιβασθείσας αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής περιουσίας μειώνεται κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%). 
2. Εξάλλου, ως προς το θέμα της αγοράς πρώτης κατοικίας, οι διατάξεις του νόμου 3842/2010 (άρθρ. 21 παρ. 1 και 2) προβλέπουν ότι η αυξημένη απαλλαγή του εγγάμου από το φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας (δηλ. ποσού 250.000 ευρώ για αγορά κατοικίας ή ποσού 100.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου) παρέχεται και στον άγαμο ενήλικο με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή σε έγγαμο που έχει προστατευόμενα τέκνα με την ίδια αναπηρία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Tο παραπάνω ποσό της απαλλαγής για την αγορά κατοικίας προσαυξάνεται επιπλέον κατά 25.000 ευρώ για τον έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% . Επιπλέον, με τις διατάξεις  του αρθ. 16 του ν.3522/2006 (ΦΕΚ 276 Α΄) ορίζεται ότι οι στεγαστικές ανάγκες των εν λόγω πολιτών, προκειμένου να κριθεί η χορήγηση απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ.
3. Με τα οριζόμενα στις διατάξεις της υποπαραγράφου Α7 της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α΄) επιβλήθηκε, για το έτος 2013, έκτακτο ειδικό τέλος υπέρ του δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες, οποτεδήποτε κατά το διάστημα από την 1-5-2013 έως και την 31-12-2013, δομημένες επιφάνειες ακινήτων (ΕΕΤΑ).
Με διατάξεις της περίπτωσης 10 της υποπαραγράφου Α7 των ανωτέρω διατάξεων προβλέπεται μειωμένος συντελεστής  (0,5) για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή κατά ποσοστό σε  πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, και, προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό  67%  και άνω σε συνδυασμό και με άλλες προϋποθέσεις.
Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
4. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στο νομοσχέδιο που αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ,  το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπει απαλλαγή 100% από το φόρο, υπό συγκεκριμένες συντρέχουσες προϋποθέσεις και όταν ο φορολογούμενος,  ο ή σύζυγος , ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις  εκατό  ( 80%) και άνω.
Δ. Ως προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, σας γνωρίζουμε ότι, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, το Υπουργείο Οικονομικών εξαντλεί κάθε φορά τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να διαφυλαχθεί, κατά το δυνατό, το προερχόμενο από συντάξεις εισόδημά τους. Έτσι, τα πρόσωπα αυτά εξαιρέθηκαν από το σύνολο των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις με τους νόμους 3865/2010, 4002/2011, 4024/2011 και 4051/2012.
Για τους ανωτέρω λόγους, με τις διατάξεις του ν. 4093/2012, όπως τροποποιημένες ισχύουν βάσει των διατάξεων των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 1 του ν. 4111/2013, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, γενικά, που είναι ανάπηροι κατά ποσοστό 80% και άνω, εξαιρέθηκαν και πάλι από τις μειώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του προαναφερόμενου ν. 4093/2012 για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Επιπλέον, με τις διατάξεις των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρ. 8 του άρθρου 4 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4151/2013, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που φέρουν βαριές αναπηρίες εξαιρέθηκαν από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει το εισόδημα των ανάπηρων συνταξιούχων και ιδιαίτερα όσων εξ αυτών φέρουν βαριές αναπηρίες, σε συνδυασμό όμως πάντα και με τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας. 
                            
                                                              Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                                                             Ι.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ