Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κρέατος η Ελλάδα





    Ξεπέρασαν και τους Αμερικανούς οι Έλληνες!

Ακόμα και τους Αμερικανούς ξεπεράσουν οι Έλληνες στην κρεατοφαγία με την Ελλάδα να βρίσκεται στην έβδομη θέση στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με τα...στοιχεία παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Τα trans – λιπαρά οξέα στη διατροφή μας».

Κάθε Έλληνας καταναλώνει 100 κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάθε κάτοικος των ΗΠΑ, που θεωρούνται κατεξοχήν κρεατοφάγοι φθάνει 80 κιλά.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη, το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου “Ροκφέλερ”, το 1948 και αργότερα το 1960, από τον Αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys.

Πριν από 50 χρόνια η κύρια πηγή λιπαρών στον ελληνικό πληθυσμό ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αλλά κυρίως λόγω των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το 60% του πληθυσμού να τηρεί, σύμφωνα με τον καθηγητή με ευλάβεια και ακρίβεια όλες τις νηστείες, για 180 ημέρες το χρόνο

“Τα περισσότερα παγωτά δεν είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί το πρώτο συστατικό τους είναι το λάδι της ινδικής καρύδας (κορεσμένο κατά 80%), το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη και το τρίτο αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, ενώ ακολουθούν δεκάδες πρόσθετων ουσιών”, τόνισε ο καθηγητής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ