Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η Κωπαίδα και ο βούρκος


Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι υπήρχε ένας Οργανισμός Κωπαίδας που συνδεόταν με την λίμνη και συνέχισε να υπάρχει και όταν εξέλιπε η λίμνη λόγω της αποξήρανσης. Δηλαδή ότι παρότι η λίμνη αποξηράνθηκε το 1931 συνέχισε να υπάρχει μέχρι σήμερα 83 χρόνια μετά ένας Οργανισμός Κωπαίδος χωρίς αντικείμενο. Καθώς οι αναγνώστες δεν γνωρίζουν τους πληροφορούμε ότι η Κωπαίδα ήταν έλος, και αποξηράνθηκε από αγγλική εταιρία οριστικά -γιατί υπήρξε και προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια- το 1931.

Ο Οργανισμός Κωπαίδας συστάθηκε το 1953 ήτοι 22 χρόνια μετά την αποξήρανση για να αντικαταστήσει την αγγλική εταιρία που είχε κάνει το έργο και στην συνέχεια είχε την διαχείριση της άρδευσης και των καλλιεργειών. Για πολλά χρόνια ο Οργανισμός Κωπαίδος πρόσφερε έργο, διατήρισε το αγγλικό σύστημα διοίκησης, φροντίζοντας κυρίως τα αρδευτικά κανάλια και είχε έσοδα από συνδρομές αγροτών. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακμάσει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας φορέας που να συντηρεί το αρδευτικό δίκτυο κι έτσι ένας πολύ εύφορος κάμπος 240.000 στρεμμάτων, ίσως ο πιο εύφορος της χώρας, που κάποτε ήταν “το περιβόλι της Αθήνας” γιατί καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά σε μεγάλη έκταση ξεραίνεται, δεν έχει νερό και μένουν αναξιοποίητες μεγάλες εκτάσεις.

Το θέμα λοιπόν πράγματι προσφέρεται για να αναδείξει κανείς πρώτον την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων και δεύτερον τον λαικισμό εκείνων που κάνουν επιφανειακές προσεγγίσεις για να θεμελιώσουν το εκ των προτέρων διαμορφωμένο συμπέρασμά τους: καταργήστε τα πάντα για να μειώσουμε το κόστος.

Σε μία εποχή κρίσης το να μένει αναξιοποίητη μία εύφορη πεδιάδα είναι απόδειξη του ανορθολογισμού της κεντρικής αλλά και της περιφερειακής διοίκησης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκσυγχρονιστεί το αρδευτικό δίκτυο και να γίνουν πάλι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις στο σύνολό τους. Θα προσφέρει εισόδημα και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης που τον ενέταξε στους υπό κατάργηση φορείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά, σαν λογιστής συμπεριφέρεται. Πιθανόν να πει ότι τα υπόλοιπα δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που από την πλευρά του πάλι λέει ότι ούτε δική του αρμοδιότητα είναι αλλά της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια φυσικά δεν ενδιαφέρεται για τέτοια θέματα και το ζήτημα εναπόκειται στους τοπικούς βουλευτές οι οποίοι από την πλευρά τους επίσης δεν ενδιαφέρονται να αναζωογονηθεί η πεδιάδα αλλά απλώς να κρατήσουν τις θέσεις τους μερικοί πελάτες ψηφοφόροι. Κατά τα λοιπά όλοι από τη κυβέρνηση μέχρι τους τοπικούς βουλευτές και τις δήθεν σοβαρές εφημερίδες πουλάνει το παραμύθι ότι τους ενδιαφέρει η προκοπή της χώρας.

Τι κοινό έχει η Κωπαίδα με όλους αυτούς; τον βούρκο στον οποίο τσαλαβουτάνε...

ΥΓ. Φυσικά ο Οργανισμός Κωπαίδος έτσι όπως λειτουργεί τώρα δεν προσφέρει τίποτε όχι όμως γιατί δεν υπάρχει λίμνη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ