Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Έμφαση στον πολιτισμό από την υποψήφια δήμαρχο Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου και τη «δυναμική συνεργασία»



Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον πολιτισμό με εισηγητές τον ηθοποιό Πάνο Σκουρολιάκο και τον ιστορικό Βάσια Τσοκόπουλο την οποία παρακολούθησαν πολλοί δημότες με σημαντικές παρεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς από τον συνδυασμό «δυναμική συνεργασία» και την υποψήφια δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.
Ο κ. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο του πολιτισμού κυρίως στην δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας και η αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας αναλυτικά τις δομές που έχουν καταστραφεί σε όλες τις μορφές του.
Υποστήριξε δε πως ειδικά σήμερα, την περίοδο της κρίσης, ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί δηλώνοντας με έμφαση: «Είναι ψέμα και παραπληροφόρηση ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί ο πολιτισμός. Χαρακτηριστικό είναι πως αν σήμερα υπάρχει γενικά πρόβλημα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στον πολιτισμό ειδικά δεν ξεπερνά το 2%».
Ο πολιτισμός όπως υπογράμμισε: «Δεν είναι απλά μια παραστασούλα ή μια συναυλιούλα, αντίθετα μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό και αναπτυξιακό εργαλείο όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, τουριστική προβολή κ.α.. Όλοι  αυτοί που κυβέρνησαν μέχρι τώρα χρησιμοποίησαν το βαρύγδουπο σλόγκαν ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ούτε μία μικρή βιοτεχνία, ως χώρα! Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία πολιτισμού κι αυτό είναι το ¨διαφορετικό¨  που προτείνουμε στους πολίτες . Μια αυτοδιοίκηση με πολιτιστικό πρόσωπο, με πραγματικό ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, όχι ως πανηγύρι ή διασπάθιση πόρων. Μια αυτοδιοίκηση που προτάσσει τον πολιτισμό σε ότι κάνει. Γιατί είναι πολιτισμός να έχεις καθαρή πόλη, είναι πολιτισμός να φροντίσεις το νερό, τα σχολεία, να κάνεις όλα αυτά για τα οποία θα κληθεί ελπίζω από τους συμπολίτες της να κάνει η Γιώτα Πούλου ως δήμαρχος Λεβαδέων - ρόλο που πραγματικά τον αξίζει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Π. Σκουρολιάκος.
Στη συνέχεια στην τοποθέτησή του, ο ιστορικός κ. Βάσιας Τσοκόπουλος μεταξύ άλλων είπε:
« Η παρέμβαση συζητά έναν τρόπο που σχετίζεται η κρίση με την χάραξη πολιτιστικής πολιτικής από τις Δημοτικές Αρχές. Η κρίση κάνει επείγουσα την ανάγκη για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά είναι και ευκαιρία για αναστοχασμό και επαναξιολόγηση των αντιλήψεων, των προειλημμένων ιδεών και των πεπατημένων τρόπων που κυριαρχούν στο τοπικό επίπεδο. Η τρέχουσα πρακτική για προσφορά κατανάλωσης πολιτιστικών προϊόντων και η σπασμωδική προσπάθεια έλξης επισκεπτών στην πόλη, με επιφανειακές παρεμβάσεις είναι προβληματικές ιδέες. Μια πόλη γίνεται ελκτική για τους ξένους όταν πριν απ όλα, είναι θελκτική, αγαπητή και ενδιαφέρουσα για τους κατοίκους της. Το εργαλείο ουσιαστικής πολιτιστικής πολιτικής είναι η δημιουργικότητα».
Τέλος αναφέρθηκε σε παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία με τα οποία σκιαγραφούνται ψήγματα πολιτιστικής παρέμβασης στην προοπτική της ιδέας της δημιουργικής πόλης.
Για τον πολιτισμό ως πρώτιστη υποχρέωση του Δήμου, μίλησε η υποψήφια δήμαρχος Γιώτα Πούλου λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι στις μέρες μας, εργαλείο δημιουργικής έκφρασης και ενεργούς συμμετοχής των δημοτών, και ταυτόχρονα μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι αλήθεια ότι ανάπτυξη δεν είναι μόνο ο πολιτισμός. Ωστόσο μέχρι την οικονομική ανάκαμψη της χώρας με θετικά αποτελέσματα από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, μπορεί ο τριτογενής να μετριάσει το τέλμα της κοινωνίας, γι΄ αυτό δίνουμε σε αυτόν μεγάλη σημασία. Η αξιοποίηση του Νέου ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος ¨Δημιουργική Ευρώπη¨ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην δημιουργία πολιτιστικών υποδομών αλλά και δημιουργικών δικτύων παραγωγής πολιτισμού. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να στηρίξει, να συντονίσει και να προβάλλει το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι στους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου αλλά και έξω από αυτόν».
Η κ. Πούλου παράλληλα αναφέρθηκε στην επιτυχία της διοργάνωσης των θεματικών συζητήσεων:  «ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος θεματικών συζητήσεων για τους πέντε άξονες της διακήρυξής μας. Θα γίνει ακόμα μια συζήτηση που αφορά στο νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου και θέματα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, το αμέσως επόμενο διάστημα».
Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη συμμετοχή των πολιτών που προσήλθαν στις συζητήσεις και κατέθεσαν σειρά προτάσεων ενώ για ακόμα μια φορά επεσήμανε πως «όποιος δημότης επιθυμεί μπορεί, μέσα από το site της δυναμικής συνεργασίας στη διεύθυνση www.dynamikisynergasia.gr , να καταθέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο».
Η «δυναμική συνεργασία» ευχαριστεί όλους τους δημότες που συμμετείχαν στις θεματικές συζητήσεις καθώς και τους κ. Χουτζούμη Πέτρο θεατρικό συγγραφέα και εκδότη, κ. Λαμπρόπουλο Νίκο ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου ¨Σύγχρονη Έκφραση¨, κ. Γερούλια Γιάννη γελοιογράφο, κ. Βαφειάδη Κων. δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, κ. Μωραϊτη Μάκη εκπρόσωπο των ¨Φίλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης¨ που με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους συνέβαλλαν στη συζήτηση για τον πολιτισμό.

Για την “δυναμική συνεργασία”
Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ