Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 330 ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη νέα πόλη που έχτισε πάνω στο Βυζάντιο και την ονομάζει Νέα Ρώμη, όπου και μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η πόλη, όμως, θα μείνει στην ιστορία με το όνομα Κωνσταντινούπολη.

912 - Ο Αλέξανδρος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1745 - Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής, οι γαλλικές δυνάμεις νικούν το στρατό Άγγλων, Ολλανδών και Αννόβερου στη μάχη του Φοντενουά.

1812 - Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Σπένσερ Πέρσιβαλ, δολοφονείται στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Τζων Μπέλινγκαμ.

1813 - Στην Αυστραλία, οι Ουίλιαμ Λώσον, Γκρέγκορι Μπλάξλαντ και Ουίλιαμ Ουέντουορθ ηγούνται μίας αποστολής για να διασχίσουν τα Γαλάζια Όρη, δυτικά του Σίδνεϊ. Η πορεία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συνεχή επέκταση στην ενδοχώρα της Αυστραλίας κατά το 19ο αιώνα.

1846 - Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζέιμς Νοξ Πολκ, ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση της κήρυξης πολέμου ενάντια στο Μεξικό.

1857 - Ινδική εξέγερση του 1857: οι Ινδοί επαναστάτες καταλαμβάνουν το Δελχί από τους Βρετανούς.

1858 - Η Μινεσότα γίνεται η 32η Πολιτεία των Η.Π.Α.

1867 - Αναγνωρίζεται διεθνώς η ανεξαρτησία του Λουξεμβούργου.

1891 - Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο διάδοχος του θρόνου της Ρωσίας, μετέπειτα τσάρος Νικόλαος Β', δέχεται επίθεση από Ιάπωνα αστυνομικό. Τον σώζει ο πρίγκιπας της Ελλάδας, Γεώργιος.

1918 - Ιδρύεται επίσημα η Ορεινή Δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου.

1949 - Το Ισραήλ εντάσσεται στα Ηνωμένα Έθνη.

1949 - Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.

1960 - Σύλληψη του Άντολφ Άιχμαν, υψηλόβαθμου στελέχους των Ναζί, από 4 πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

1960 - Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι γίνεται διαθέσιμο στην αγορά.

1967 - Η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

1970 - Δολοφονία του αφροαμερικανού Χένρι Μάρροου.

1985 - Πυρκαγιά σε γήπεδο ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μπράντφορντ της Αγγλίας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 56 φιλάθλων.

1987 - Έναρξη της δίκης του αξιωματικού της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι («Χασάπη της Λυών»), που είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική για περισσότερα από 30 χρόνια.

1987 - Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ λαμβάνει χώρα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα από τον Δρ. Μπρους Ράιτζ (Bruce Reitz) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

2000 - Τελευταία παράσταση του μιούζικαλ «Γάτες» στο Λονδίνο.

2007 - Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' αγιοποιεί τον βραζιλιάνο καλόγερο Αντόνιο ντε Σαντ' Άννα Γκαλβάο.

2010 - Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Τον διαδέχεται ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ