Με καθυστέρηση αρκετών εβδοµάδων αρχίζει ουσιαστικά αυτές τις µέρες η συγκοµιδή της µηδικής σε όλη τη χώρα, εξαιτίας του βροχερού Απρίλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Όσοι παραγωγοί έκαναν ζιζανιοκτονία πληρώνονται με 16 λεπτά/κιλό.
Η εµπορική περίοδος ξεκινάει µε µηδενικά αποθέµατα, αφού οι αποθήκες «σκουπίστηκαν» από τη ζήτηση των κτηνοτρόφων την άνοιξη, αλλά και από το αυξηµένο αγοραστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία.
Οι πρώτες πωλήσεις για τη µηδική που πρόλαβε να στεγνώσει κανονικά στο χωράφι πραγµατοποιούνται στα επίπεδα των 11 λεπτών το κιλό στην περιοχή της Κωπαΐδας και τη Λαµία, ενώ αυτή που µαζεύτηκε νωρίτερα και δεν πρόλαβε να ξεραθεί, η οποία αποτελεί το 45% της πρώτης κοπής πωλείται στα 7 λεπτά το κιλό.
Στις Σέρρες το πρώτο χέρι µαζεύεται αυτές τις µέρες, µε τις τιµές να διαµορφώνονται στα 12 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Γκιοργκίνη, παραγωγό της περιοχής. Η πρώτη κοπή αναφέρεται συχνά από τους παραγωγούς ως «τριφυλλόχορτο», αφού µαζί µε τη µηδική κόβονται και τα ζιζάνια που είχαν αναπτυχθεί όσο η καλλιέργεια βρισκόταν σε λήθαργο και πρόκειται για χαµηλής ποιότητας προϊόν.
Έτσι συνήθως το ξεκίνηµα της εµπορικής περιόδου πραγµατοποιείται σε χαµηλότερα επίπεδα σε σύγκριση µε τις επόµενες κοπές, οι οποίες περιέχουν καθαρή µηδική και πωλούνται 3-4 λεπτά το κιλό υψηλότερα από την πρώτη.
Βέβαια, υπάρχουν και οι παραγωγοί οι οποίοι επέλεξαν να πραγµατοποιήσουν ζιζανιοκτονία κατά τη διάρκεια του χειµώνα και πληρώνονται αυτή τη στιγµή µε 15-16 λεπτά το κιλό.
Όσον αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι των προηγούµενων ηµερών, ο ΕΛΓΑ διαβεβαιώνει πως τα χωράφια καλύπτονται εφόσον γίνει από τον ίδιο δικαιούχο η δήλωση ΟΣ∆Ε και ΕΛΓΑ.
Εν τω µεταξύ, στις πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, εξαιτίας της αυξηµένης ζήτησης από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Επτάνησα και την Πελοπόννησο, σύµφωνα µε τον Γιάννη Βάγγο, παραγωγό της περιοχής. Αυξηµένες πράξεις πραγµατοποιούνται όµως και για εξαγωγές προς την Τουρκία, η οποία όµως εξαιτίας των χαµηλών µεταφορικών αγοράζει κυρίως από τις Σέρρες και τη ∆ράµα. agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου