Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Εορτή Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Λουκά του Στειριώτου




Την 3η Μαΐου η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Οσίου Λουκά του Στειριώτου και τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς Καθολικού της ομώνυμης Βυζαντινής Ιεράς Μονής, που έγιναν πριν από 1003 χρόνια, την 3ην Μαΐου του 1011. Το Καθολικό που αποτελεί επίτευγμα και μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής αυτών που γνώρισαν, συναναστράφηκαν, ευεργετήθηκαν, ιάθηκαν και ευλαβούνταν τον ταπεινό ασκητή του Στειρίου, φιλοξενεί αιώνες τώρα το άφθαρτο και αγιασμένο σκήνωμά Του διαλαλώντας στην Οικουμένη ότι «θαυμαστὸς ὁ Θεὸς ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ».

Τα φαγωμένα σκαλοπάτια του Καθολικού και τα μάρμαρα του δαπέδου μαρτυρούν το διάβα χιλιάδων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που η χάρις του Οσίου οδήγησε τα βήματά τους σ’ αυτόν τον τόπο, για τον οποίο ο ίδιος ο Όσιος πριν την κοίμησή του είχε προφητεύσει: «Μέλλει τῷ Θεῶ λόγοις, οἶς Αὐτός οἶδεν ἀρρήτως, δοξᾶσαι τοῦτον τόν τόπον, πλῆθος πιστῶν ἔρχεσθαι μέχρι τέλους».

Έτσι και φέτος η χάρη Του οδήγησε τα βήματα πολλών πιστών στο μοναστήρι του για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανό του και να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου που ιδιαίτερα ευλαβούνται.

Το εσπέρας της 2ας Μαΐου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και κατόπιν έγινε η λιτάνευση του σκηνώματος του Οσίου ενώ το πρωί της 3ης Μαΐου τελέστηκε Αρχιερατική Θ.Λειτουργία. Των ιερών ακολουθιών προηξήρχε ο  Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος.

Στον εσπερινό παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος δώρισε ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, το οποίο αποτελεί κειμήλιο της Μονής καθώς και μια εικόνα του Οσίου Λουκά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ