Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

“Έλληνες, μην καταστρέψετε τις ακτές σας όπως εμείς"

Το επίμαχο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό της Ελλάδας, που συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες ακτογραμμές παγκοσμίως, προκαλεί το ενδιαφέρον ακόμα και περιβαλλοντικών οργανώσεων του εξωτερικού
Επιστολή με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη..διαχείριση του αιγιαλού απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, ο διευθυντής του WWF Ισπανίας, Χουάν Κάρλος δελ Όλμο.
Όπως τονίζει ο γνωστός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ακτιβιστής, η Ισπανία είναι η χώρα της Μεσογείου που υποφέρει τα μέγιστα από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης της: “Η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είχε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια. Αυτήν τη στιγμή, το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης με ρυθμό 8 εκτάρια (κάτι λιγότερο από 20 στρέμματα) ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες είναι κενές”.
Σύμφωνα με τον Χουάν Κάρλος δελ Όλμο, η υποβάθμιση των ακτών δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Η κατάληψη περισσότερου από το 70% του αιγιαλού προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού.
Με την Ισπανία να αποτελεί ένα μεσογειακό παράδειγμα προς αποφυγή ως προς τη μη βιώσιμη διαχείριση των ακτών της και την υποβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, ο διευθυντής του WWF Ισπανίας καλεί με επείγοντα τρόπο την ελληνική κυβέρνηση να μην υποπέσει στα λάθη της χώρας του με το καταστροφικό -όπως τέθηκε στη διαβούλευση- νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.
Ο Χουάν Κάρλος δελ Όλμο καλεί το Γιάννη Στουρνάρα και την Όλγα Κεφαλογιάννη να εξασφαλίσουν πως οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά στην παράκτια ζώνη θα εγγυάται την προστασία των οικοσυστημάτων και των οικολογικών υπηρεσιών που παρέχουν, ούτως ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σημαντικός παραθεριστικός προορισμός με σεβασμό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση.
“Το WWF Ελλάς έχει εξαρχής ταχθεί ενάντια σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο, ενώ οι πρωτοφανείς αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αλλά και φορέων εξανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, ‘παγώνοντάς’ το προς το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, με τις ευρωεκλογές να αποτελούν πλέον παρελθόν, οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε για τα επόμενα βήματα του υπουργείου και να πιέζουμε για ένα αποτελεσματικό, προστατευτικό και οικολογικά βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο για τις ακτές μας”, ανέφερε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, και πρόσθεσε ότι, “το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο, αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση πρέπει να αξιοποιήσουμε με υγιή τρόπο το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το φυσικό μας κεφάλαιο”.

Μνημόνιο ελπίδας για τα ιχθυαποθέματα της Μεσογείου
Εν τω μεταξύ, το WWF χαιρετίζει την υιοθέτηση ενός αναθεωρημένου πλαισίου δράσης με στόχο την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM). Με το 90% των ιχθυαποθεμάτων να είναι υπεραλιευμένα, η συγκεκριμένη αναθεώρηση κρίνεται απαραίτητη και αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επίτευξη της βιωσιμότητας της αλιείας στη Μεσόγειο, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη λειτουργικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Όλα τα παραπάνω άλλωστε αποτελούν προτεραιότητες της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF στη Μεσόγειο. Τα γραφεία Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Τουρκίας, μαζί με το Μεσογειακό, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές γραφείο του WWF, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος προωθώντας παράλληλα λύσεις για τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Καραβέλλας, συντονιστής της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας, υπέγραψε εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης μνημόνιο συνεργασίας με τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο στηρίζοντας έτσι έμπρακτα το καινούργιο πλαίσιο δράσης και συγκεκριμένα τα μέτρα που θέτουν ως στόχο:
-Την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και τη διατήρησή τους σε επίπεδα ανώτερα από τη Mέγιστη Bιώσιμη Απόδοση.
-Την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης για την αλιεία τα οποία θα βασίζονται στην οικοσυστημική προσέγγιση και σε επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των αλιευτικών στόλων.
-Την επίσημη υιοθέτηση του μέτρου της δημιουργίας απαγορευμένων περιοχών αλιείας για την προστασία των ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των σημαντικών περιοχών για τα ιχθυαποθέματα, καθώς και οριζόντια μέτρα για όλους, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι διαχείρισης περιβάλλοντος, να συμμορφώνονται όλοι με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο και να εξασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών και η ανοιχτή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ