Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ειδική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Στη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα αναλάβει να ερευνήσει το κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να αξιώσει χρήματα από τη Γερμανία για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον ελλαδικό χώρο, προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» και φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η επιτροπή αυτή δημιουργείται για «τον προσδιορισμό τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο».

Η ανάγκη προσδιορισμού συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο πρόσφατου πορίσματος «της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων». Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε επανειλημμένα προκαλέσει ένταση στη Βουλή, με αρκετούς βουλευτές -κυρίως από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έτσι ώστε οι γερμανικές επανορθώσεις να τοποθετηθούν στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας.

Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετέχουν σημαντικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικότερα, την επιτροπή απαρτίζουν:

- Ο Παναγιώτης Καρακούσης, επίτιμος γενικός διευθυντής του ΓΛΚ ως συντονιστής

- Ο Βασίλειος Μανεσιώτης, πρώην επικεφαλής στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελέτων της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν σύμβουλος διοίκησης της ΤτΕ, ως αναπληρωτής συντονιστής

- Ο Βασίλειος Κατριβέσης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την ΕΕ

- Ο Στυλιανός Μαραβελάκης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων

- Ο Δημήτριος Τσάκωνας, ο οποίος υπηρετεί στον ΟΔΔΗΧ.

«Έργο της επιτροπής είναι ο προσδιορισμός τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Με απόφαση της δύναται να συνεπικουρούν το έργο της φυσικά πρόσωπα από άλλα υπουργεία, ερευνητικούς φορείς και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς αμοιβή» επισημαίνεται στην απόφαση Σταϊκούρα.

«Το όλο έργο της επιτροπής και των συνεπικουρούντων προσώπων θα διέπεται από τις αρχές της απόλυτης εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας» προστίθεται.

Η επιτροπή θα πρέπει να έχει παραδώσει την έκθεσή της στις 31 Οκτωβρίου 2014. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει η στάση του Βερολίνου, το οποίο έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ