Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Εταιρείες δημοσκοπήσεων: Ο μεγάλος ...χαμένος της εκλογικής μάχης





    Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απαξίωσαν τον ίδιο τους τον ρόλο...




Για τους κερδισμένους της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής 18 Μαΐου στην Ελλάδα μπορούν να υπάρξουν πολλές ερμηνείες και ακόμη περισσότερες παραδοχές. Ο καθένας μπορεί να... ερμηνεύσει διαφορετικά το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Για τον μεγάλο όμως χαμένο της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης δεν χωρά καμία αμφιβολία. Δεν είναι κόμμα, δεν είναι παράταξη, δεν είναι υποψήφιος. Είναι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Κατά γενική ομολογία, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων βρέθηκαν πάρα πολύ μακριά από την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων. Για την ακρίβεια... έπεσαν τελείως έξω, απαξιώνοντας τον ίδιο τους τον ρόλο, αλλά και γεννώντας τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και για τους πραγματικούς σκοπούς τους οποίους τελικά εξυπηρετούν.
Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι αλήθεια πως δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν την εκλογική πραγματικότητα ως είχε, στέλνοντας εσφαλμένα πολιτικά μηνύματα - όπως αποδείχθηκε - εδώ και αρκετές εβδομάδες...
Αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας με τα αποτελέσματα της Κυριακής 18 Μαΐου... πραγματικά θα μπερδευτεί τόσο πολύ που δεν αποκλείεται να νομίσει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές χώρες και δύο διαφορετικές πολιτικές σκηνές!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στον Δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, δημοσκόπηση της Παρασκευής 16/5 έδινε προβάδισμα του Γ. Καμίνη με ποσοστό 19,5%, ενώ στη δεύτερη θέση έδινε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο με 17%. Τρίτος ερχόταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με ένα ποσοστό που δεν έφτανε το 15%, τέταρτος ο Νικήτας Κακλαμάνης και πέμπτος ο Ηλίας Κασιδιάρης με ένα ποσοστό 7%!
Το αποτέλεσμα της κάλπης όμως αποδείχθηκε τελείως διαφορετικό! Η ψήφος των Αθηναίων δίνει προβάδισμα 1% στον Γ. Καμίνη, με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνει ο Γ. Σακελλαρίδης. Ο δεύτερος των δημοσκοπήσεων Α. Σπηλιωτόπουλος δεν περνά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 17% περίπου. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Ηλ. Κασιδιάρης και στην πέμπτη θέση ο Ν. Σοφιανός. Ο Ν. Κακλαμάνης έχει εκτοπιστεί στην έκτη θέση...
Εικόνα χάους δημιούργησαν οι δημοσκοπήσεις και για την Περιφέρεια Αττικής. Δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας έδινε προβάδισμα σχεδόν 2,5 μονάδων του Γιάννη Σγουρού έναντι της Ρένας Δουρου. Η ίδια δημοσκόπηση έδινε την τρίτη θέση στον Γιώργο Κουμουτσάκο, την τέταρτη στον Θανάση Παφίλη, την πέμπτη στον Παύλο Χαϊκάλη και την έκτη θέση στον Ηλία Παναγιώταρο.
Το αποτέλεσμα και εδώ τελείως διαφορετικό! Πρώτη κόβει το νήμα για την Περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου, με προβάδισμα οριακά άνω του 1% έναντι του Γιάννη Σγουρού. Με ποσοστό 11% ο Ηλίας Παναγιώταρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση και όχι στην έκτη... όπως τον έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.
Συντριπτική ήττα υπέστησαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και στη μάχη για τον Δήμο του Πειραιά. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειχνε πρώτο και με μεγάλη διαφορά τον Β. Μιχαλολιάκο (με ένα ποσοστό της τάξης του 32,8%) έναντι του Γιάννη Μώραλη, που συγκέντρωνε ένα ποσοστό 25,9%.
Το αποτέλεσμα της κάλπης διέψευσε πλήρως τις εταιρείες δημοσκοπήσεων! Στην πρώτη θέση για τον Δήμο Πειραιά βρίσκεται ο Γ. Μώραλης με ένα ποσοστό 32,9% έναντι ποσοστού 31,4% για τον Β. Μιχαλολιάκο (ενσωμάτωση περί το 50%).
Η ήττα των εταιρειών δημοσκοπήσεων έγινε ακόμη μεγαλύτερη το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια των exit polls! Τα όσα ανακοινώθηκαν στις 19:00, με το κλείσιμο της κάλπης, απείχαν αρκετά από τα στοιχεία που άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα, όσο προχωρούσε η ροή των αποτελεσμάτων, το υπουργείο Εσωτερικών.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το προφανές: Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων το βράδυ της Κυριακής 18 Μαΐου απέτυχαν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ