Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Σαν σήμερα....


Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 5 Ιουνίου....
1741: Ο Δανός εξερευνητής Βίτους Γιόχανσεν Μπέρινγκ, φεύγει από τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα, προκειμένου να εξερευνήσει την Αλάσκα.

1752: Ο Βενιαμίν Φρανκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.

1822: Ο Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.

1826: Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.

1828: Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο 10ος αποστέλλει στον Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1829: Η σκούνα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού HMS Pickle, αιχμαλωτίζει, κοντά στην ακτή της Κούβας, το δουλεμπορικό πλοίο Voladora.

1833: Η Αυγούστα Άντα Κινγκ, κόμισσα του Λόβελανς, γνωστή και ως Άντα Λόβελανς και νόθο παιδί του Βρετανού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, γνωρίζει τον μαθηματικό και από τους πρώτους οραματιστές του υπολογιστή, Τσαρλς Μπάμπατζ. Αργότερα θα συγγράψει μία περιγραφή της “αναλυτικής μηχανής”, τον πρώτη υπολογιστή, δηλαδή, που έφτιαξε ο Μπαμπατζ.

1849: Με την υπογραφή ενός νέου Συντάγματος, θεσπίζεται στη Δανία η Συνταγματική Μοναρχία.

1883: Ξεκινά από το Παρίσι το πρώτο ταξίδι του Όριεντ Εξπρές

1902: Στη Γερμανία, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β ζητά τον εκγερμανισμό των Σλάβων.

1922: Στο Λονδίνο, ο Λουίς Μπρένεν αναγγέλλει την εφεύρεση ελικοπτέρου, που απογειώνεται σε ορθές γωνίες σε σχέση με το έδαφος.

1929: Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1941: 4.000 κάτοικοι της κινεζικής πόλης Τσόνγκπιν πεθαίνουν από ασφυξία κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης, κλεισμένοι σε ένα καταφύγιο.

1944: Οι επικεφαλής των συμμαχικών στρατευμάτων στη Γερμανία υπογράφουν το πρωτόκολλο για τη διαίρεση της Γερμανίας σε τέσσερις ζώνες και του Βερολίνου σε τέσσερις τομείς.

1953: Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος θέτει σε ισχύ νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της Δανίας.

1956: Ο Έλβις σκανδαλίζει το κοινό, με το τολμηρό κούνημα των γοφών του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου “The Milton Berle Show”.

1963: Παραιτείται εξαιτίας του ροζ σκανδάλου, Κριστίν Κέλερ, ο Βρετανός υπουργός Πολέμου, Τζον Προφούμο. Ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν παντρεμένος διατηρούσε κρυφές ερωτικές σχέσεις με μία στάρλετ, η οποία είχε επίσης δεσμό με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.

1963: Χιλιάδες κόσμου βγαίνουν στους δρόμους του Ιράν διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του Αγιατολάχ Χομεϊνί από τον Σάχη, Παχλαβί. Οι διαδηλώσεις καταστέλλονται με τανκς

1967: Αρχίζει ο περιβόητος πόλεμος των 6 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968: Ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που θα πεθάνει μία μέρα αργότερα.

1975: Ανοίγει για πρώτη φορά, μετά τον 6ετή πόλεμο, η διώρυγα του Σουέζ.

1977: Βρίσκεται για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων ο υπολογιστής Apple II.

1981: Σε πέντε ασθενείς στην Αμερική παρατηρείται ένα ιδιαίτερο είδος πνευμονίας, κάτι που αργότερα θα αποδειχθεί ότι είναι τα πρώτα κρούσματα του AIDS

1984: Η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι, διατάσσει επίθεση στο Χρυσό Ναό, τόπο λατρείας των Σιχ.

1994: Στη Γενεύη, ματαιώνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Βοσνιακό.

2003: Σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει το Πακιστάν και την Ινδία με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 50 βαθμούς Κελσίου

2006: Η Σερβία, μια μέρα μετά το Μαυροβούνιο ανακοινώνει την οριστική διάλυση της ομοσπονδίας τους



Γεννήσεις

1819: Γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός Τζον Κόουτς Άνταμς, ο οποίος το 1843 ανακάλυψε τον πλανήτη Ποσειδώνα.

1878: Γεννιέται ο Μεξικανός επαναστάτης Φρανσίσκο “Πάντσο” Βίλα.

1882: Γεννιέται ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, ρώσος συνθέτης του σημαδιακού έργου «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» που άσκησε τεράστια επιρροή στη μουσική του 20ου αιώνα.

1898: Γεννιέται ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο μεγαλύτερος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας της Ισπανίας.

1928: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Τόνι Ρίτσαρντσον. Ο Ρίτσαρντσον υπήρξε ένας από τους εκπροσώπους του Νέου Κύματος και σύζυγος της ηθοποιού Βανέσσα Ρεντγκρέιβ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Πέθανε από AIDS το 1991.



Θάνατοι

535: Πεθαίνει ο Επιφάνιος, Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης.

1316: Πεθαίνει ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α’ της Γαλλίας.

1668: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Γεράκης, Έλληνας τυχοδιώκτης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη).

1825: Δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Οδυσσέας Ανδρούτσος από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του, Γκούρα.

1941: Πεθαίνει ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ