Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 16 Ιουλίου 1974 ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ διαφεύγει από την Κύπρο με αεροσκάφος των Άγγλων και μέσω Μάλτας φθάνει στο Λονδίνο.

622 - Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολογίου.

1054 - Ο Καρδινάλιος Ουμβέρτος και δύο άλλοι λεγάτοι εισέρχονται στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, και επιδίδουν παπική βούλα, σύμφωνα με την οποία, αφορίζεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Το γεγονός θα οδηγήσει στο Σχίσμα του 1054, που διαίρεσε τη Δυτική και Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία.

1377 - Ο Ριχάρδος Β' στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1769 - Ιδρύεται το Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

1782 - Πρεμιέρα της όπερας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ "Απαγωγή από το Σεράι".

1790 - Η Ουάσινγκτον ορίζεται ως η πρωτεύουσα των Η.Π.Α.

1809 - Η πόλη Λα Πας στη σημερινή Βολιβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από το ισπανικό στέμμα.

1906 - Μακεδονικός Αγώνας - Καταστροφές ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους. Με τις μεθόδους αυτές εξοντώνεται ο Ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1907 - Μακεδονικός Αγώνας - Ελληνικό ανταρτικό σώμα περικυκλώνεται από τουρκικό τμήμα στην περιοχή Γέρμας Καστοριάς και εξοντώνεται, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του, Ανθυπολοχαγού Τσοτάκου Νικ. (Καπετάν Γέρμας).

1942 - Ολοκαύτωμα : Η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία διατάσσει τη σύλληψη 13.152 Εβραίων που πραγματοποιήθηκε στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο (Βελοντρόμ ντ΄ ιβέρ, ή συνοπτικά Βελ ντ΄ ιβ) στο Παρίσι, πριν από την εκτόπισή τους στο Άουσβιτς .

1945 - Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.

1974 - Πραξικόπημα του 1974 (Κύπρος) - Ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ διαφεύγει από την Κύπρο με αεροσκάφος των Άγγλων και μέσω Μάλτας φθάνει στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ