Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα


Στις 17 Ιουλίου 1912 οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις ελάχιστες τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την «Ικαριακή Πολιτείαν», μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, όταν άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και υψώνει επίσημα την ελληνική σημαία.

180 - Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Νουμιδία της Βόρειας Αφρικής, λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ' εκείνη την περιοχή.

1203 - Οι σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Γ' εκθρονίζεται.

1402 - Ο Γιόνγκλε γίνεται αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Μινγκ στην Κίνα.

1429 - Εκατονταετής Πόλεμος: ο Κάρολος Ζ' στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς, μετά την επιτυχημένη εκστρατεία της Ιωάννας της Λωρραίνης.

1453 - Οι γαλλικές δυνάμεις νικούν τις αγγλικές στη μάχη του Καστιγιόν, την τελευταία του Εκατονταετούς Πολέμου.

1717 - Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποιεί δεξίωση εν πλω στον ποταμό Τάμεση, όπου 50 μουσικοί παίζουν για πρώτη φορά τη "Μουσική των Νερών" του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.

1751 - Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».

1791 - Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Γαλλική Εθνική Φρουρά ανοίγει πυρ εναντίον του πλήθους που είναι συγκεντρωμένο στο Πεδίο του Άρεως στο Παρίσι, σκοτώνοντας πάνω από 50 ανθρώπους.

1815 - Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.

1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Γίνεται η Μάχη του Ασκύφου στην οποία Σφακιανοί αγωνιστές συντρίβουν δύναμη 960 Τούρκων.

1825 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Δύναμη 7.000 Τουρκαλβανών αποκρούεται από 1.500 Έλληνες στη Μονή του προφήτη Ηλία, κοντά στην Άμφισσα.

1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις ελάχιστες τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την «Ικαριακή Πολιτείαν», μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, όταν άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και υψώνει επίσημα την ελληνική σημαία.

1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων του Β' Βαλκανικού Πολέμου, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Έλληνας Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Ελληνικό ναυτικό σύνταγμα καταλαμβάνει Ρουμτζούκιο και Φερεντζίκ όπου και καταλαμβάνεται ο πολυτελής σουλτανικός συρμός που είχε δωρίσει ο Ναπολέων στον Σουλτάνο Μουράτ. Το σύνταγμα προωθείται προς Σουφλί και Τεκιέ. Το Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ εκκαθαρίζει δίοδο στο Πόρτο Λάγος.

1918 - Μετά από διαταγή του Κόμματος των Μπολσεβίκων που εκτελείται από την Τσεκά ο παραιτηθείς προηγουμένως Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας και τα μέλη της οικογένειάς του εκτελούνται εν ψυχρώ στην Οικία Υπατίεφ, στο Γεκατερίνμπουργκ. Αργότερα θα αγιοποιηθούν ως Αγία Τσαρική Οικογένεια.

1942 - Ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία των πολέμων, η Μάχη του Στάλινγκραντ.

1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

1953 - Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.

1974 - Πραξικόπημα του 1974 (Κύπρος) - Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συναντάται στο Λονδίνο μυστικά με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. Τις απογευματινές ώρες μεταβαίνει αεροπορικώς στις ΗΠΑ.

1994 - Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κερδίζοντας στο Λος Άντζελες την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι με 3-2 (κανονικός αγώνας 0-0).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ