Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1497 ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβώνα με προορισμό την Ινδία.

1099 - Κατά την Α' Σταυροφορία, 15.000 πεινασμένοι Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν σε συντεταγμένη πορεία γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.

1656 - Οι Ενετοί καταλαμβάνουν την Τένεδο εκδιώκοντας τους Τούρκους από τη νήσο.

1709 - Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος: Στη Μάχη της Πολτάβα, ο Πέτρος Α' της Ρωσίας νικά τον Κάρολο ΙΒ' της Σουηδίας, τερματίζοντας έτσι τον ρόλο της Σουηδίας ως μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης.

1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ολιγάριθμοι Έλληνες υπό τον Σκαλτσά τρέπουν σε φυγή, μετά 6ωρη μάχη, 6.000 Τούρκους στη θέση Μπινίτσα Λιδωρικίου.

1908 - Μακεδονικός Αγώνας - Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των κομιτατζήδων που είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.

1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Μεταγωγικά του ελληνικού στόλου μεταφέρουν και αποβιβάζουν την ελληνική VIII (8η) Μεραρχία στην ελεύθερη Καβάλα, η οποία τέσσερις μέρες μετά θ΄ απελευθερώσει την Ξάνθη.

1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία - Οι ελληνικές δυνάμεις, που κατείχαν τον τομέα Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) Σεϊντί Γαζή, αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση και προξενούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό.

1943 - Β' Π.Π. Ιταλικό τάγμα αλπινιστών υποστηριζόμενο από πυροβολικό και όλμους συμπλέκεται με μονάδα του ΕΔΕΣ στη περιοχή Μηλιά Ηπείρου, ανεπιτυχώς, με συνέπεια οι Ιταλοί να υποστούν σοβαρές απώλειες και να συμπτυχθούν προς τα Ιωάννινα.

1990 - Η Δυτική Γερμανία (νυν Γερμανία) κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο στο ποδόσφαιρο κερδίζοντας στη Ρώμη την Αργεντινή με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο Αντρέας Μπρέμε με πέναλτι 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ