Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα




Σαν σήμερα το 1945 πραγματοποιείται η πρώτη ατομική έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την κωδική ονομασία Trinity, στην έρημο Jornada del Muerto, 200 περίπου μίλια απ' το Λος Άλαμος.

1099 - Α΄ Σταυροφορία: οι Χριστιανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ.

1149 - Εγκαινιάζεται στην Ιερουσαλήμ ο ανακατασκευασμένος Ναός της Αναστάσεως.

1207 - Ο Ιωάννης της Αγγλίας εκδιώκει τους μοναχούς του Κάντερμπερι επειδή υποστήριξαν τον αρχιεπίσκοπο Στέφανο Λάνγκτον.

1240 - Ένα στράτευμα του Νόβγκοροντ υπό την ηγεσία του Αλεξάνδρου Νιέφσκι νικά τους Σουηδούς στη μάχη του Νέβα.

1410 - Μάχη του Γκρούνβαλντ: οι συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας νικούν το στρατό του Τευτονικού Τάγματος.

1799 - Κατά τη διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο, ο Γάλλος λοχαγός Πιέρ Φρανσουά Ξαβιέ Μπουσάρ ανακαλύπτει τη Στήλη της Ροζέττας.

1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.

1906 - Μακεδονικός Αγώνας - Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.

1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Αρχίζει η τριήμερη μάχη της Τζουμαγιάς. Πλοία του ελληνικού στόλου προβαίνουν σε συστηματική ναρκαλιεία στον όρμο του Δεδέαγατς.

1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία - Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του επαναστατικού κεμαλικού στρατού.

1944 - Β' Π.Π. - Μονάδες του ΕΔΕΣ καταλαμβάνουν την κορυφογραμμή Λούτσα - Κουκούλι - Βελανιδούσα - Αηδόνια.

1965 - Αποστασία: Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός.

1970 - Η Δανία κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών έχοντας επικρατήσει στον τελικό της Ιταλίας με σκορ 2-0.

1974 - Η υπό τον Φαίδωνα Γκιζίκη ελληνική στρατιωτική ηγεσία με αρχισυνωμότη τον ταξίαρχο Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία με απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, που οδηγεί στην ανατροπή του τελευταίου και στον ορισμό του Νίκου Σαμψών ως Προέδρου της Κύπρου.

2008 - Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ πλήττει τη Ρόδο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ γίνεται αισθητός και στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ