Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 2005 η  οργάνωση «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοινώνει αφενός τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της Βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια δράσης και αφετέρου τη δέσμευσή της για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της.

1364 - Τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας νικούν τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Πίζας στη μάχη της Κασίνα.

1586 - Ο τυχοδιώκτης σερ Τόμας Χάρριοτ (Thomas Harriot) εισάγει τις πρώτες πατάτες στην Αγγλία από τη Κολομβία.

1794 - Ο πρωτεργάτης της γαλλικής επανάστασης Ροβεσπιέρος οδηγείται στη γκιλοτίνα.

1913 - Με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθούσε ακόμα η Ελλάδα, υπογράφεται η Ειρήνη του Βουκουρεστίου που τερμάτισε το Β' Βαλκανικό πόλεμο μεταξύ αφ΄ ενός της Ελλάδος, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Ρουμανίας και αφ΄ ετέρου της Βουλγαρίας. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 10 Αυγούστου.

1914 - Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1920 - Ο Ελ. Βενιζέλος συνυπογράφει στις Σέβρες την ομώνυμη συνθήκη ειρήνης συμμάχων Αντάντ (συνολικά 18 κρατών), με τη Τουρκία, που πληρούσε όλες τις ελληνικές επιδιώξεις, αλλά που το μέρος που αφορούσε την Ελλάδα ουδέποτε ίσχυσε, λόγω των επακόλουθων ατυχών γεγονότων. (Λόγω των ημερολογιακών διαφορών μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου, η Συνθήκη των Σεβρών φέρεται και με ημερομηνία 10 Αυγούστου).

1940 - Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ρώμης αναγγέλλει την κατάργηση του φασισμού (ως στρατιωτικής προπαρασκευής) στην Ιταλία.

1945 - Αμερικανικό βoμβαρδιστικό Β-52 προσκρούει λόγω ομίχλης στον μεγαλύτερο ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, το "Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ". Νεκροί 14.

1968 - Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοινώνει την μετονομασία των Ομάδων Εθνικής Αντιστάσεως σε "Σώματα Τακτικού Στρατού".

1974 - Κυπριακό - Οι Τούρκοι επιδρομείς στην Κύπρο συνεχίζουν έργα διασφάλισης του προγεφυρώματος, αποκόπτοντας το οδικό δίκτυο Λευκωσίας - Κυρήνειας.

2002 - Διασώζονται 9 εργάτες ορυχείων στη Πενσυλβάνια που είχαν παγιδευτεί για τρεις μέρες σε υπόγεια στοά, με νερό μέχρι το λαιμό τους μετά από κατάρρευση τοίχου.

2004 - Παγιδευμένο minibus κοντά σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πόλης Μπακούμπα σκορπά το θάνατο σε 68 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ