Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Μνήμη Λάμπρου Παπαθανασίου: ''Tου εκ Διστόμου πρωτομάστορα στα Μωραΐτικα, Ρουμελιώτικα και Κλέφτικα τραγούδια''!



Του Θανάση Δημάκα

'<<Ο Λάμπρος Παπαθανασίου ήταν, για όλους τους μυημένους, ο εκ Διστόμου πρωτομάστορας στα Μωραΐτικα, Ρουμελιώτικα και Κλέφτικα Δημοτικά τραγούδια'>>.
 Με αυτά τα λόγια ο Θοδωρής Μανίκας, ο γνωστός μουσικός και δισκογραφικός παραγωγός και δημοσιογράφος, περιγράφει το 2007 το απόγειο στην καριέρα του συμπατριώτη μας δημοτικού τραγουδιστή  με την πλούσια δισκογραφία και  συμμετοχή στον κινηματογράφο αλλά με ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα και λαϊκά πανηγύρια.
Από κοντά ο δικός μας Διστομίτης Θέμης Παπαϊωάννου συμπληρώνει για τον Λάμπρο: ''φωνή βαριά, δωρική και στακάτη, με μεγάλη έκταση'',ενώ σε πρόσφατη αναφορά του -  με αφορμή τον θάνατο του δημοτικού τραγουδιστή και κλαρινίστα -  ο  Γιώργος Π. Τσάμπρας  τον χαρακτηρίζει στο musicpaper ''διεθνούς αναγνώρισης ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών''!
 Έψαξα για τον Διστομίτη δημοτικό τραγουδιστή τυχαία: Σε μια κηδεία στενού οικογενειακού μας φίλου πριν μερικές εβδομάδες στο νεκροταφείο στο Ιλιον, τράβηξε σαν μαγνήτης το βλέμμα του ένας τάφος που πάνω του ήταν χαραγμένο ''Λόφοι του Διστόμου'' από  την μια και ''Συννέφιασε ο Παρνασσός'' απ΄την άλλη- δίπλα στην φωτογραφία του !

Από τις γνησιότερες φωνές του Δημοτικού τραγουδιού

Ήταν (και είναι) από τις γνησιότερες φωνές του Δημοτικού τραγουδιού - τα cd  του ακόμα είναι η βάση για λαϊκά γλέντια - αλλά πάντα είχε το Δίστομο στην καρδιά του : Δεν  παρέλειπε, λένε αρκετοί που τον ήξεραν-να τραγουδά- μοιρολογά για το κατακαημένο Δίστομο.
Άλλωστε το ''Και λόφοι του Διστόμου'', είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον ίδιο για τη Σφαγή του Διστόμου.
Αυτό φαίνεται το ήξεραν καλά τα παιδιά του, Λουκάς και Βάσω Παπαθανασίου, Καλομοίρα και Δημήτρης Ζορμπάς και τα εγγόνια του, Αχιλλέας Ζορμπάς, Ανθή Ζορμπά και Γιώργος Παναγής, Μαρίνα Λ. Παπαθανασίου, που έκαναν την προαναφερθείσα αναγραφή στον τάφο του, στο Ιλιον...
 Βλέποντας τον τάφο αναζήτησα και πήρα τις πρώτες πληροφορίες επιτόπου από τον πατέρα μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ