Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Θλιβερή πρωτιά στους πνιγμούς


Αύξηση 50% των πνιγμών σε σχέση με πέρυσι έχει σημειωθεί από την αρχή του καλοκαιριού, βάσει των στοιχείων του Λιμενικού Σώματος, ενώ το ίδιο διάστημα είχαν χαθεί 100 ζωές στις θάλασσες της χώρας μας.

Όπως υπολογίζεται, το 80% των περιπτώσεων αφορά σε θύματα ηλικιωμένους άντρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδεικνύει το πρόβλημα, αφού καταγράφει μια θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στη χώρα μας, με ραγδαία αύξηση των πνιγμών την τελευταία τριετία.

Μάλιστα, το 2013 οι πνιγμοί έφθασαν τους 700, φτάνοντας σε αριθμό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως.

Πάντως, οι περισσότεροι πνιγμοί φαίνεται να οφείλονται στην αμέλεια των ίδιων των λουομένων, που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και μπαίνουν στο νερό έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή χωρίς να έχουν αφήσει να περάσει αρκετός χρόνος μετά το γεύμα. Στα θύματα συγκαταλέγονται αρκετοί ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, που επιλέγουν να κολυμπούν μακριά από κόσμο.

Βάσει νόμου, ναυαγοσώστες πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες, είτε αυτές είναι οργανωμένες είτε όχι, κάτι που δεν συμβαίνει, ωστόσο στις περισσότερες ελεύθερες παραλίες. Για άλλη μια φορά όμως το θέμα των ευθυνών, γίνεται μπαλάκι μεταξύ Δήμων και αρμόδιων υπουργείων. Κι ενώ δίνονται πρόστιμα για την απουσία ναυαγοσωστών από τις Λιμενικές Αρχές, οι υπεύθυνοι δεν φαίνεται να συμμορφώνονται με το νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ