Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της ασφαλούς μεταφοράς μαθητών.


Θέμα: Επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της ασφαλούς μεταφοράς μαθητών.
Το Άρθρο 1 της ΚΥΑ ΦΕΚ 1449/2013 – Αριθμ.24001 σχετικά με την μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες, αποκλείει από τη δωρεάν μεταφορά από δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή από ιδιωτικά Μέσα Μεταφοράς -τα οποία θα συνάπτουν συμβάσεις με τις  Περιφέρειες- τους μαθητές των Λυκείων που η απόσταση από τον τόπο διαμονής τους  και τον τόπο που βρίσκεται το σχολείο είναι μικρότερη από 5 χιλιόμετρα .
Η εν λόγω κατάσταση, πέραν του ότι δυσχεραίνει την μετάβαση των μαθητών στις σχολικές μονάδες, εγκυμονεί επίσης σοβαρότατους κινδύνους για την σωματική ασφάλεια των μαθητών των οικισμών ή των χωριών καθώς  στους δρόμους τους οποίους πρέπει καθημερινά οι μαθητές να διασχίσουν ως πεζοί δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα -ή και καθόλου- πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η μετάβαση των μαθητών στο σχολείο, καθώς στους δρόμους αυτούς διέρχονται αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα.
Εν προκειμένω, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Δήμο Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας όπου οι μαθητές από την Αντίκυρα, προκειμένου να μεταβούν ως πεζοί στο Λύκειο Παραλίας Διστόμου, διέρχονται από δρόμο ο οποίος δεν έχει πεζοδρόμια, αλλά ούτε και  σήμανση που να εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των μαθητών, με αποτέλεσμα να  κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των μαθητών από τη διέλευση αυτοκινήτων και φορτηγών. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη για εξεύρεση λύσης ώστε να μην υπάρξει κάποιο θέμα ασφάλειας των μαθητών.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο προαναφερθέν πρόβλημα και να μεταφέρονται με ασφάλεια οι μαθητές;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Σταθάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ