Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Έκκληση από το Κέντρο του ΚΕΘΕΑ στη Λιβαδειά: Απευθυνθείτε στους ειδικούς και μη κρύβεται το πρόβλημα της εξάρτησης




Έκκληση στις οικογένειες που κάποιο μέλους τους αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ναρκωτικά για να απευθυνθούν σε ειδικούς και να μην βάζουν το θέμα κάτω από το «χαλί» έκανε ο Κοινωνικός Ψυχολόγος και υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ Εν δράσει και του συμβουλευτικού Σταθμού Λιβαδειάς Γιάννης Τέντης με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Είμαστε ένα χρόνο στην Λιβαδειά και λειτουργούμε τον σταθμό. Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι η οικογένεια που έχει το πρόβλημα μέσα στο σπίτι της δεν βγαίνει να ζητήσει βοήθεια. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί όταν σε μια οικογένεια υπάρχει ένας εξαρτημένος αυτό που αναμένουμε είναι η υγιής πλευρά της οικογένειας να αντιδράσει και όχι ο εξαρτημένος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τέντης και πρόσθεσε: «Ο εξαρτημένος έχει στερηθεί και την βούληση του και την ελευθερία του από την εξάρτηση. Αναμέναμε λοιπόν τους γονείς να έρθουν να ζητήσουν βοήθεια, δεν ήρθαν όμως, ήρθαν βέβαια αρκετά παιδιά».

Σύμφωνα με τον Γ. Τέντη στην Βοιωτία το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι καταγράφεται και θα μεγαλώνει συνεχώς όταν μένει κρυμμένο.

«Εμείς με αφορμή τα γεγονότα που σημειώθηκαν κάνουμε έκκληση στις οικογένειες να έρθουν να μάθουν ποια είναι η σωστή στάση απέναντι στους εξαρτημένους, ποια είναι η στάση αυτή που βοηθάει για την θεραπεία και την απεξάρτηση. Η απεξάρτηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, υπάρχει όμως λύση», υπογράμμισε και συνέχισε: «Φανταστείτε αν κάποιος παίρνει 5 με 10 χρόνια ναρκωτικά δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση αυτή ούτε σε μια ημέρα, ούτε με ένα απλό φάρμακο. Χρειάζεται καθημερινή και ολοήμερη ψυχοθεραπευτική υποστήριξη έτσι ώστε σε 1 με 2 χρόνια να μπορεί να ξαναγυρίσει ελεύθερος στην κοινωνία, αλλά είναι μια δύσκολη απόφαση».

Όπως υπογράμμισε πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα και είναι πλέον ελεύθεροι.

Μάλιστα από την περιοχή ήδη έχουν πάει πέντε άτομα και αναμένεται την επόμενη χρονιά να γυρίσουν στη Λιβαδειά να κάνουν την επανένταξη τους.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι να έρχονται οι γονείς εδώ στον σταθμό του ΚΕΘΕΑ στη Λιβαδειά στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής να ζητήσουν βοήθεια και να ενημερωθούν σχετικά. Δεν είναι ντροπή αν κάποιος έχει έναν εξαρτημένο στην οικογένεια του, ντροπή είναι να το κρύβει. Ο σταθμός λειτουργεί με βάση το ιατρικό απόρρητο και δεν βγαίνει προς τα έξω τίποτα για τους ανθρώπους που ζητιάνε τη βοήθειά μας», είπε ο Γιάννης Τέντης.

Σε ότι αφορά την έξαρση που παρουσιάζεται και στην χρήση μεικτών ναρκωτικών ουσιών  υποστήριξε σε αυτό συμβάλει σε μεγάλο βαθμό η κρίση κοινωνική και οικονομική και η έλλειψη χρημάτων που οδηγούν σε μικτή χρήση με ηρωίνη, χάπια, αλκοόλ και άλλες ουσίες που οδηγούν στο θάνατο και ανέφερε χαρακτηριστικά το σίσσα.

«Το καινούριο –που δεν είναι καινούργιο- ναρκωτικό το σίσσα, μια παραλλαγή του κρακ. Φτιάχνεται εύκολα, φτηνά. Είναι μια συνταγή τοξικών υγρών τα οποία δημιουργούν μια γρήγορη ευφορία στον εγκέφαλο με γρήγορα και τα καταστροφικά αποτελέσματα», σημείωσε και έκανε γνωστό πως «ένας άνθρωπος με τακτική χρήση «σίσσα» σε ένα μήνα έχει χάσει τα δόντια, και στην συνέχεια τα νεφρά, το συκώτι και πάει λέγοντας. Αυτές είναι καταστροφές που γίνονται στον οργανισμό χωρίς να έχουν μεταστροφή, δεν θεραπεύονται».

Τέλος αναφέρθηκε και μια ακόμα δράση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με παιδιά που κάνουν απεξάρτηση στην κοινότητα Εν δράσει στην Αθήνα τα οποία Παρασκευή και Σάββατο στη Λιβαδειά θα κινούνται στους δρόμους της πόλης και θα ενημερώνουν τον κόσμο για την απεξάρτηση.
viotiki-ora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ