Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Επεισόδια και βανδαλισμοί στην επέτειο μνήμης του Γρηγορόπουλου-βίντεο

Παρά τα ισχυρά μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποφεύχθηκε αυτό που όλοι απεύχονταν τις τελευταίες ημέρες: Τα επεισόδια κατά την έκτη επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι πορείες που έγιναν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του 15χρονου μαθητή που έπεσε νεκρός πριν έξι χρόνια ακριβώς στα Εξάρχεια από τα πυρά του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, δεν είχαν όλες ειρηνική κατάληξη, με τα σοβαρότερα επεισόδια να σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη και στη βραδινή πορεία στην Αθήνα.

«Πεδίο μάχης» η Αθήνα

Σε αντίθεση με τη μεσημεριανή μαθητική πορεία που ήταν ειρηνική, η βραδινή στην Αθήνα σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια. Ομάδες κουκουλοφόρων μετά το τέλος της πορείας προκάλεσαν καταστροφές σε καταστήματα, στάσεις λεωφορείων και σταθμευμένα αυτοκίνητα, εκτόξευσαν μολότοφ και επιτέθηκαν με πέτρες και μάρμαρα κατά αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη χημικών και κροτίδων κρότου λάμψης.

Εστίες έντασης και επεισοδίων υπήρχαν σχεδόν σε όλο το κέντρο της Αθήνας, από το Σύνταγμα ως το Πολυτεχνείο. Ωστόσο κέντρο των επεισοδίων για άλλη μια φορά έγιναν τα Εξάρχεια και οι γύρω δρόμοι από το Πολυτεχνείο όπου εκτυλίχθηκε κλεφτοπόλεμος μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πλατεία Ομονοίας, όπου εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις με ΜΑΤ, μηχανοκίνητες ομάδες και υδροφόρες. Ανάλογη επέμβαση έγινε και στην πλατεία Εξαρχείων, δίχως, όμως, αποτέλεσμα και έτσι στις 23:30 ξεκίνησε και νέα επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία, με τη συνδρομή και αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), αλλά και με τις αύρες, προκειμένου να διαλυθούν οι νεαροί που παρέμεναν ως αργά τη νύχτα στο σημείο και συνέχιζαν τις συγκρούσεις και τις οδομαχίες.Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, προκειμένου να απομακρύνουν τους νεαρούς, οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας μολότοφ.

Μετά τις 10, ένταση επικράτησε και έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι νεαροί εντόπισαν αστυνομικούς της κρατικής ασφάλειας και κινήθηκαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνδρας της ΕΛ.ΑΣ.. Αμεση ήταν η αντίδραση της Αστυνομίας η οποία επενέβη για να απεγκλωβίσει άνδρες της και να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Προχώρησαν μάλιστα σε 20 προσαγωγές. Συνολικά εκτιμάται ότι η ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα έχει προχωρήσει σε 211 προσαγωγές.

Μέχρι αργά τη νύχτα, κλειστοί παρέμεναν οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, την Ομόνοια, το Πανεπιστήμιο, τους Αμπελόκηπους και την Κατεχάκη, με εντολή της αστυνομίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ