Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

700 εκατομμύρια ευρώ "έφυγαν" σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες.



Μετά την απόφαση Eurobank και Alpha Bank να προσφύγουν στον ELA..

    Σύγχηση και πανικό προκαλούν στην αγορά οι αλλεπάληλες ανοησίες που εκστομίζονται από πολιτικά πρόσωπα τις τελευταίες μέρες
    Υπαρκτοί φόβοι για "bank run" στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.


Επτακόσια εκατομμύρια ευρώ έφυγαν σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις που... έγιναν σε σχέση με την Πέμπτη είναι αυξημένες κατά 10% στους "μεγάλους" λογαριασμούς και κατά 15% στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, δηλαδή των μικροκαταθετών.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο το κύμα φυγής από τις τράπεζες αλλά όπως τονίζουν οι μεγαλοκαταθέτες έχουν ήδη κάνει αναλήψεις το προηγούμενο διάστημα, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και από τους μικροκαταθέτες.

Οι εκροές αυξήθηκαν σήμερα μετά την είδηση ότι δύο τράπεζες προσέφυγαν στον ELA υποβάλλοντας αιτήσεις για έκτακτη ρευστότητα. Το χαρακτηριστικό είναι πως πρόκειται κυρίως για ποσά που κατευθύνονται στο «σεντούκι».

Στελέχη των τραπεζών εξηγούν πως πελάτες των τραπεζών φοβούνται πως κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και σπεύδουν να πάρουν χρήματα που θα τα έχουν στο σπίτι τους. Γι΄ αυτό η αύξηση των αναλήψεων έγινε περισσότερο από λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Πάντως, όπως έχει ήδη αναφέρει το Newsit.gr σε άλλο δημοσίευμα, οι αναλήψεις από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ