Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η ζωή μετά το... Παρίσι






".. οι ισχυροί της Γης ίσως ξανασκεφτούν την απρονοησία και τα λάθη τους όταν λειτούργησαν ως σπόνσορες ανατροπών στη Βόρειο Αφρική, στη Συρία και αλλού χωρίς να έχουν σχεδιάσει την επόμενη μέρα σε αυτές τις κοινωνίες.
Η επιχείρηση επιβολής της δημοκρατίας δυτικού τύπου σε αυτές τις χώρες απεδείχθη μάλλον καταστροφική για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της δύσης..."


Ο τρόμος που έσπειραν στο Παρίσι και σε ολόκληρο τον κόσμο οι τζιχαντιστές, πέρα από τα θύματα και τον θρήνο, θα προκαλέσει αλυσιδωτές ανακατατάξεις στην οργάνωση του δυτικού κόσμου και στις... δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πολιτικές ηγεσίες που έδωσαν το ηχηρό παρών στη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον φόβο είναι αναγκασμένες να ξανασχεδιάσουν τους κανόνες εσωτερικής ασφάλειας και να εκσυγχρονίσουν τη μεταναστευτική τους πολιτική.

Οταν βάλλεται η Γαλλία, ίσως η πιο φιλελεύθερη χώρα στον κόσμο στα θέματα της μετανάστευσης και παροχής ασύλου, είναι αναγκασμένη να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει με πυγμή τους κινδύνους που έχουν πλήξει το γόητρο και την ψυχή της εκτός από το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών της. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων δεν μπορεί να μείνει απαθής αναμένοντας ένα πολιτικό ολοκαύτωμα από την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν, η οποία έχει επενδύσει στον φόβο και απειλεί να... καταλάβει τα Ιλίσια Πεδία. Σε δεινή θέση υπό την πίεση του εθνικιστή Φάραζ και Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον θα αναγκαστεί όπως και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους με πρώτο θύμα όπως φαίνεται τη λεγομένη συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση.

Σε αυτές τις συνθήκες οι ισχυροί της Γης ίσως ξανασκεφτούν την απρονοησία και τα λάθη τους όταν λειτούργησαν ως σπόνσορες ανατροπών στη Βόρειο Αφρική, στη Συρία και αλλού χωρίς να έχουν σχεδιάσει την επόμενη μέρα σε αυτές τις κοινωνίες. Η επιχείρηση επιβολής της δημοκρατίας δυτικού τύπου σε αυτές τις χώρες απεδείχθη μάλλον καταστροφική για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της δύσης.

Πάντως από την αντίδραση της Γαλλίας -όχι των πρώτων ημερών του αναμενόμενου πανικού- αλλά των προσεχών εβδομάδων που θα επικρατήσουν η ηρεμία και η λογική θα αποκαλυφθεί το νέο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης. Ταυτοχρόνως η δύση είναι προφανές ότι θα αναγκαστεί να αλλάξει στρατηγική και τακτική στην ευθεία αντιμετώπιση του χαλιφάτου που δρα σχεδόν ανεξέλεγκτο και στρατολογεί δολοφόνους από όλο τον πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση μετά ταύτα περνάμε σε μια νέα κατάσταση και ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που ήταν πριν από την επίθεση στο Παρίσι.

του κ.Π.Λάμψια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ