Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών»

Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση 90 λεπτών του Eurogroup - Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση - Θα στείλει και επιπρόσθετες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις - Σόιμπλε: Ετοιμάσατε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση χωρίς να μας ρωτήσετε
Γύρω στις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας, μετά από 90 μόλις λεπτά, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση που αφορούσε τα ελληνικά θέματα στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ξεκινούν αυτήν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και ανέφερε πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκε τη Δευτέρα, θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται «με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έγινε συζήτηση σχετικά με τα χρηματοδοτικά κενά και φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων και βούληση από τη μεριά των εταίρων για την κάλυψη τους.

Σύμφωνα με πηγές του Eurogroup τις οποίες επικαλείται ο δημοσιογράφος του Dow Jones Newswires και της The Wall Street Journal, Στέλιος Μπούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και εκ μέρους του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετέθη ζήτημα σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. «Η Γερμανία είναι έξαλλη με την Ελλάδα επειδή κατέθεσε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια», χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ μεταδίδει ότι κατά τη συζήτηση ετέθη από τους εταίρους το ζήτημα της έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρη πληροφορία για την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη και το αν συγκατάνευσε ή όχι. Την ίδια ώρα πάντως, ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα γίνονται στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το σημερινό Eurogroup δεν θα προβεί σε συγκεκριμένη δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης, όμως αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση από τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αργότερα το βράδυ, καθώς θα έχει συναντήσεις με άλλους παράγοντες στις Βρυξέλλες.


Μαξίμου: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup, λέει η κυβέρνηση
Πέντε λόγους, βρίσκει η κυβέρνηση για να είναι ικανοποιημένη από τη συνεδρίαση του Eurogroup:

1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η  τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ