Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Μας δίνουν προκαταβολή από τα κέρδη του νέου αγωγού


Η διάθεση της Μόσχας να συνδράμει την Ελλάδα με επενδυτικά σχέδια διατυπώθηκε και δημόσια από τον Βλ. Πούτιν στον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα. Απομένει η πράξη.Η μακρά και θερμή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού  με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ,και κυρίως οι δημόσιες δηλώσεις τους, εμπεριείχαν μια σειρά από κοινές αντιλήψεις,επιδιώξεις και σχεδιασμούς, που μένει να υλοποιηθούν όπως,με ρεαλισμό αναγνώρισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εμμεση χρηματοδότηση μέσω... αγωγού

Παρότι όπως ειπώθηκε και από τους δύο ηγέτες ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε τίποτα» ωστόσο η κυβερνητική αντιπροσωπεία επιστρέφει με την πίστη ότι η Μόσχα θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της για...έμμεση χρηματοδότηση μέσω των επενδύσεων.

Συυμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει στην Ελλάδα κεφάλαια, ως προπληρωμή για μελλοντικές μεταφορές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

To πρακτορείο μεταδίδει από τη Μόσχα ότι έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πως το σχέδιο θα αποτελεί επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου για την Τουρκία, τον λεγόμενο «Turkish Stream». Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτές οι προπληρωμές θα επιστραφούν στην Ρωσία όταν θα αρχίσει η λειτουργία του αγωγού.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η διάθεση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω χώρας μας θα οδηγήσει στην μείωση των τιμών του καυσίμου που καταβάλει η Ελλάδα.
«Υποβοηθητικά» έργα υποδομής

Ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε την έμμεση χρηματοδότηση όταν ρωτήθηκε αν θα βοηθήσει την Ελλάδα στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα.

 « Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια.Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς και στα μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας και μέσω αυτών θα μπορούσαμε να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια...Αν θα υπάρξει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα απ αυτά μπορεί να καλυφθεί και κάποια αποπληρωμή. Δεν είναι αμιγώς οικονομική βοήθεια αλλά η υλοποίηση έργων υποδομής είναι υποβοηθητική» είπε ο Βλ. Πούτιν και σημείωσε ότι οι ρωσικές εταιρίες έχουν υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αγωγούς λιμάνια σιδηρόδρομους κλπ. Αλλά με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τις άλλες όπως παρατήρησε με έμφαση.
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης

Και ο  Αλέξης Τσίπρας όμως απέρριψε με ένταση ότι η κυβέρνησή του έφτασε στην Μόσχα για να ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια ενώ ταυτόχρονα έστελνε αντιφατικά μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους.

 «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες να επιλύσει το πρόβλημα για μια κρίση που δεν είναι ελληνική είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Αν δεν θα βρεθεί λύση δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα πρόβλημα αλλά και η Ευρωζώνη» είπε ο κ. Τσίπρας  αναφερόμενος στην αναζήτηση των αναπτυξιακών συμφωνιών που θα την βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση.

 «Τέτοιες αναπτυξιακές συμφωνίες ήρθαμε να κάνουμε εδώ. Ως κυρίαρχη χώρα και χώρα της ΕΕ σεβόμενη απόλυτα τη νομοθεσία και τις συνθήκες» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ωστόσο επί του παρόντος διαψεύστηκαν οι ελπίδες που καλλιέργησαν και ρώσοι αξιωματούχοι ότι μια πρώτη ένδειξη βοηθείας θα ήταν διαφορετική μεταχείριση εκ μέρους της Μόσχας στο θέμα του εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση για μια χώρα της Ε.Ε ωστόσο υπέδειξε μια by pass διαδικασία μέσω της σύστασης κοινών εταιρειών για τα αγροτικά προϊόντα.   

Ακόμη και για ενεργειακά επενδυτικά σχέδια με άξονα την Ελλάδα στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Περιορίστηκε να πει ότι όταν η Ελλάδα γίνει  κόμβος στην Ευρώπη η ελληνική οικονομία θα έχει όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και παρέπεμψε στις συμφωνίες με τις ρωσικές εταιρίες.

Τα «μηνύματα» έδειξε να αποκωδικοποιεί γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε στον κ. Πούτιν πως δεν αρκούν οι εξαγγελίες αλλά η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών εκφράζοντας τη βούληση της ελληνικής πλευράς αυτή τη φορά να προχωρήσει όσα στο παρελθόν εγκαταλείφθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ