Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Πώς η Αθήνα απέφυγε το «ατύχημα» στο παρά πέντε


Συναγερμός σήμανε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, τόσο στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Αφορμή η προειδοποίηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.
Το τηλεφώνημα στον Τζακ Λιου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup και δύο μέρες πριν λήξει η προθεσμία εξόφλησης της δόσης, στην συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα δεν επαρκούσαν για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και δανειακές υποχρεώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον αμερικανό υπουργό οικονομικών Τζακ Λιου και του εξήγησε ότι δεν ήθελε να πληρώσει τους πιστωτές χωρίς να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αμερικανό αξιωματούχο επιβεβαιώθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, τρεις μέρες μετά, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη από τον εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου. Ο Τζος Ερνεστ, ερωτηθεί αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομιλεί τακτικά με την Αγκελα Μέρκελ και τον κ Τσίπρα, απάντησε ότι «ο πρόεδρος δεν συνομιλεί αλλά ο υπουργός οικονομικών Τζακ Λιου εμπλέκεται σε συζητήσεις με τους ομολόγους του και με ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες».
Η επιστολή Τσίπρα στην Λαγκάρντ

Για τις δυσκολίες πληρωμής της δόσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε εγγράφως την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στην περασμένη Πέμπτη, στην συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, η κα. Λαγκάρντ ενημέρωσε ότι έλαβε επιστολή από τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία ο Ελλήνας πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα μπορέσει αν πληρώσει τη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ήρε τους περιορισμούς στη ρευστότητα. Η επιστολή αυτή ήταν η αφορμή για να συζητηθεί στην ίδια συνεδρίαση τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής μιας δόσης.

Τα στελέχη του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης μιας δόσης, θα πρέπει το ΔΣ να ειδοποιηθεί αυθημερόν. Το προσωπικό του Ταμείου θα πρέπει να κατανοήσει ποιες είναι οι προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και να εξετάσει τις νομικές συνέπειες ενός τέτοιου πιστωτικού γεγονότος αλλά ακι τις συνέπειες στα ομόλογα του ESM. Επίσης αναφέρθηκε ότι δεν είναι σαφές πως θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ένα τέτοιο γεγονός και κυρίως αν θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ