Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

O Ιερώνυμος στο Συνεδριακό Αλιάρτου


ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ
                        
                          ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
            ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ- ΘΕΣΠΙΕΩΝ
           ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
         ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
                ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ

                     
   Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος 
κ.κ Ιερώνυμος τίμησε με την παρουσία του την διάλεξη του κ. Λαοκράτη
Βάσση το Σάββατο 25 Απριλίου στο Ελεύθερο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αλιάρτου.

 Παρόντες επίσης οι διακεκριμένοι διανοούμενοι Βασίλης Καραποστόλης καθηγητής  Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Γιώργος Κοντογιώργης πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.

  Θέμα της διάλεξης: Το Πολιτιστικό αλφαβητάρι του Ελληνισμού.

  Ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Λαοκράτης Βάσσης μίλησε για την εποχή της χρεοκοπίας και για τα αντίβαρα σε αυτή την ζοφερή κατάσταση πραγμάτων. Αναφέρθηκε στις προαιώνιες αξιακές πηγές μας και στην ανάγκη να ξαναδιαβάσουμε το πολιτιστικό μας αλφαβητάρι. Για να πάρουμε δύναμη από τα πνευματικά εικονίσματα του Ελληνισμού δια μέσου των αιώνων: απο τον Όμηρο ως τον Ρήγα, τον Σολωμό και τον Κάλβο… τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο. Για να είναι δυνατή η νέα μεγάλη επανεκινησή μας που θα μας ξαναβγάλει στο ξέφωτο της ιστορίας μας.

   Η παρουσία του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας και η παρεμβασή του ήταν μια θετική απάντηση στο ερώτημα του Κώστα Αξελού: Μας περιμένουν και άλλες εκπλήξεις από την Ορθοδοξία;

   Ο Μακαριώτατος μίλησε για την αξία της παράδοσης, για την ιερότητα του προσώπου στην Ορθόδοξη παράδοση σε αντιδιαστολή με την έννοια του ατόμου. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του στην δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια ως γεγονότος καταστροφικού για τον Ελληνισμό.

  Εμπνευσμένοι (οι συντελεστές του Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου) από το λόγο του Αρχιεπισκόπου ας κάνουμε αναφορά στο βιβλίο του συγγραφέα  Ρόμπερτ Μπάυρον  “Το Βυζαντινό Επίτευγμα”. Αναφορά σε ένα απόσπασμα που λέει μέσα σε τέσσερις προτάσεις, τόσα για το σχίσμα μεταξύ δυτικής και ανατολικής Εκκλησίας, όσο θα έλεγαν πολυάριθμοι πομπώδεις τόμοι. Γράφει: “Η  ύπαρξη της Αγίας Σοφίας είναι ατμοσφαιρική. Του Αγίου Πέτρου επιβλητικά, απειλητικά ουσιώδεις.
Η Αγία Σοφία είναι εκκλησία αφιερωμένη στον Θεό. Η Αγία Σοφία είναι αφιερωμένη στην πραγματικότητα , ο Άγιος Πέτρος στην ψευδαίσθηση.
Η Αγία Σοφία είναι μεγάλη σε μέγεθος  και ο Άγιος Πέτρος τραγικά μικρός”.

   Διανοούμενοι της αξίας του Βασίλη Καραποστόλη, του Λαοκράτη Βάσση και του Γιώργου Κοντογιώργη μπορούν να συνεισφέρουν δημιουργικά σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα: Της διαχρονικής πρότασης της Ορθοδοξίας σε σχέση με τον Καθολικισμό και τον Προτεσταντισμό. Εκεί θα μπορούσε να υπάρξει και μία ενότητα: Το έργο των Πατέρων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως γέφυρας διαλόγου μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

  Το Ελεύθερο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αλιάρτου, ως θεσμός που υπηρετεί τα ιδεώδη της Παιδείας και του Πολιτισμού, προτείνει ένα κύκλο διαλέξεων γι΄ αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα του Ελληνισμού αλλά και του Ευρωπαϊκού  Πολιτισμού. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.





                                     Ελεύθερο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αλιάρτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ