Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Παράθυρο για συμφωνία στις 18 Ιουνίου – Συζητείται παράταση ως τον Μάρτιο του 2016


- Μαξίμου: Η Ευρώπη κατάλαβε ότι πρέπει να δοθεί λύση
- Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Γιούνκερ σήμερα
- Ντάισελμπλουμ: Ανοιχτή μια συμφωνία στις 18 Ιουνίου
- Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία λέει ο Μοσκοβισί

Μπορεί να μην υπήρξε λευκός καπνός. Μπορεί να μην υπήρξαν απτά αποτελέσματα. Το κλίμα φαίνεται ωστόσο ότι άλλαξε προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Τα χαμόγελα περίσσεψαν στη συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και ήδη πριν τη συνάντηση και με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup φαινόταν ότι οι δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές είχαν βρει τρόπο προσέγγισης.“Μόνο λίγα ζητήματα με την Ελλάδα παραμένουν προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους Θεσμούς πριν από το Eurogroup” είπε ο Γερούν Ντάισλμπλουμ και πρόσθεσε ότι μία συμφωνία με την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυνατή πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Οι τρεις ηγέτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για δύο ώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του.

“Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε όπως πάντα σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. “Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα , καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη”.

Πέρα από το τι ειπώθηκε μεταξύ των τριών ηγετών το πλέον χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξε από χθες το απόγευμα μια εντυπωσιακή αλλαγή στο κλίμα. Ο πάγος έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου φάνηκε να λιώνει.

Επι της ουσίας ωστόσο τώρα τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup. Οι ηγέτες, ακόμη και πριν τη συνάντηση, παρέπεμπαν στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμους. Η αλλαγή κλίματος μετά τη συνάντηση βάζει ξανά και πάλι εμπρός τη μηχανή της τεχνοκρατικής διαπραγμάτευσης που είχε μπλοκάρει ως τώρα και έτσι η Αθήνα αισιοδοξεί ότι στο Eurogrou της Τετάρτης θα μπορέσει να υπάρξει εξέλιξη και να ανάψει το πράσινο φως για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Κάπου εδώ κρίνεται σημαντική και η αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Τσίπρας – Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής. Η Κομισιόν καλείται και πάλι να αναλάβει μεσολαβητική δράση στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ