Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Υστατη ευκαιρία: 6 μήνες παράταση με σκληρούς όρους

Τελευταία προσφορά: Παράταση του προγράμματος μέχρι τέλος χρόνου, χωρίς ΔΝΤ και τρίτο πρόγραμμα με σκληρούς όρους.
Καυτό αναμένεται το επόμενο 48ωρο στην Ελλάδα μετά τα τελεσίγραφα των δανειστών για μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας ή οποία εν συνεχεία θα πρέπει να επικυρωθεί από τους ηγέτες της ευρωζώνης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Συνεχείς είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και την Δευτέρα τα δύο αλλεπάλληλα συμβούλια να διεξαχθούν χωρίς νέα απρόοπτα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε τον τόνο με την προειδοποίηση ότι η σύνοδος κορυφής θα βάλει τέλος στις ψευδαισθήσεις για μια μαγική λύση. Πιέσεις για λύση ασκεί και η αγορά καθώς ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε διαρκή ασφυξία, με τους καταθέτες να έχουν προβεί σε αναλήψεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα και μόνον την Παρασκευή, το ποσό αυτό έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες στο 1,2 δισ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιστωτές δίνουν μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα, μέσα από ένα σχέδιο που προβλέπει παράταση 6 μηνών στο τρέχον πρόγραμμα, με σκληρούς -όμως- όρους.
Η ελληνική τελευταία ευκαιρία

Η τελευταία προσφορά, όπως παρουσιάζεται το σχέδιο από κύκλους της Ευρώπης, περιλαμβάνει παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 με χρηματοδοτική ανάσα για την Ελλάδα. Η «ανάσα» αυτή, είναι ένα κονδύλι περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αρχικά είχε προϋπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Με αυτά τα χρήματα πρόκειται να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στους επόμενους μήνες.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες την αγορά βραχυπρόθεσμων τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ύψους 2 δισ. ευρώ, κάτι που δεν δεχόταν μέχρι τώρα η Φρανκφούρτη.
Το αντάλλαγμα της Ελλάδας

Εκείνο που ζητείται ως αντάλλαγμα από την Ελλάδα, είναι να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν προταθεί στην περίφημη «συνάντηση των πέντε» πριν από δύο εβδομάδες στην καγκελαρία του Βερολίνου. Δηλαδή, στη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ.

Στη διάρκεια της 6μηνης παράτασης θα γίνει η διαπραγμάτευση ενός τρίτου πακέτου που θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του χρόνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα «μικρό έως μέσο διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ». Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο εφόσον οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα ακόμη «κούρεμα χρέους» για την Ελλάδα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται εύκολο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ