Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για συμφωνία έως τη Δευτέρα

Τα απώτατα πολιτικά και χρονικά όρια αναμένεται να αγγίξει η διαπραγμάτευση των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, σε κάθε περίπτωση πριν από την Δευτέρα και το άνοιγμα τραπεζών και αγορών.

Το όριο αυτό έθεσε η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ οξύνοντας την ρητορική της έναντι της Ελλάδας, την ώρα που ο Β. Σόιμπλε ηγούμενος του «μπλοκ» των σκληρών υπουργών Οικονομίας απαιτούσε την διακοπή του Eurogroup, βρίσκοντας «χαλαρή» την πρόταση των Θεσμών.
Γιατί η Μέρκελ βάζει τελεσίγραφο έως την Δευτέρα 

 «  Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα» είπε η γερμανίδα Καγκελάριος σε κλειστή συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τους οποίους καθησύχασε πως η Γερμανία δεν πρόκειται θα εκβιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Δευτέρα 29η Ιουνίου προηγείται της 30ης οπότε εκπνέει ο χρόνος αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ - το οποίο διαμήνυσε πως η προθεσμία καταβολής δεν αλλάζει - ενώ μέσα σ αυτό το διήμερο η συμφωνία θα μπορεί να εγκριθεί από την Bundestag.  

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να περάσει από την ελληνική βουλή που αποτελεί «όρο» και «προϋπόθεση» που έχει θέσει το Βερολίνο.   
Η Αθήνα έμεινε στη διαπραγμάτευση με νέα πρόταση 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος  τις τελευταίες πολλές ώρες μετέχει σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση ,εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα επέλθει ο συμβιβασμός ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση.

Η ελληνική πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απείρως σκληρότερη πρόταση για λήψη μέτρων την οποία μπορεί να απέρριψε σε ρητορικό επίπεδο αλλά παρέμεινε στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε μια σχεδόν καινούργια πρόταση.

Αυτός άλλωστε λένε οι πληροφορίες ότι ήταν και ο λόγος που στη συνεδρίαση του Eurogroup ,παρά την άτεγκτη στάση του Σόιμπλε και της ομάδας του, τελικώς δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία για να αναζητηθεί σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο και λύση σε νέο Eurogroup.     

Η έκρηξη Σόιμπλε και η σκληρή ομάδα των 7

Ο Β. Σόιμπλε μέσα στο Eurogroup εξέφρασε την θέση πως δεν μπορεί να συζητούνται δυο διαφορετικές προτάσεις και απαίτησε την διακοπή της συνεδρίασης ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να ξαναρχίσουν δουλειά με στόχο να υπάρξει αν είναι δυνατόν ένα κοινό κείμενο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών καθήμενος απέναντι στους Γ, Βαρουφάκη και Ευ. Τσακαλώτο χαρακτήρισε «χαλαρή» την πρόταση των Θεσμών και επέσεισε ως απειλή ή προειδοποίηση ότι αυτή δεν θα περάσει από το γερμανικό και τα άλλα κοινοβούλια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας ανέφερε πως χωρίς συμφωνία το Eurobroup είναι υποχρεωμένο να εξετάσει πλέον plan B.
Την Παρασκευή EuroworkingGroup το Σάββατο πρωί Eurogroup

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο το πρωί  προσβλέποντας ότι θα έχει προηγηθεί σύγκλιση στα τεχνικά κλιμάκια και στο ΕuroworkingGroup που συνεδριάζει την Παρασκευή.

Ωστόσο αυτή η σύγκλιση δεν φαίνεται δυνατή παρά μόνο αν ο κ. Τσίπρας διολισθήσει ακόμη περαιτέρω στην αποδοχή της πρότασης των δανειστών και να καλύψει τη διαφορά στο ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό, όπως επιβεβαίωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
«Η πόρτα παραμένει ανοικτή για τους Ελληνες προκειμένου να αποδεχθούν τις προτάσεις των δανειστών» είπε χωρίς περιστροφές ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μέχρι να βρούμε μια λύση», τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης  ύστερα από τη συνεδρίαση στο Eurogroup ο οποίος μετέφερε ως πολύ θετικό σημάδι ότι αρκετοί υπουργοί  διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των Θεσμών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ