Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Βρυξέλλες: Δεν περιμένουν συμφωνία σήμερα

Οι θεσμοί ζητούν χρόνο για να εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις - «Στον αέρα» η Σύνοδος Κορυφής - Κυβερνητικές πηγές: «Θέλουμε μια διευθέτηση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας» και να λήξει η αβεβαιότητα με τις αποπληρωμές των δόσεων τους επόμενους μήνες - «Βάση της συζήτησης» η ελληνική πρόταση
Θετικό είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες μετά την υποβολή των ελληνικών προτάσεων, ωστόσο πηγές της κυβέρνησης που έχουν πρόβαση στη διαπραγμάτευση κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την επίτευξη συμφωνίας εντός της ημέρας.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «θέλουμε μια διευθέτηση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας» και, βεβαίως, να λήξει η αβεβαιότητα με τις αποπληρωμές των δόσεων τους επόμενους μήνες.

Όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, «υπερασπιζόμαστε συντάξεις και μισθούς, αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Ωστόσο, ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού άφηνε ανοιχτή την κατάργηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν δίνει λεπτομέρειες για τη νέα πρόταση που κατέθεσε στους Ευρωπαίους δανειστές.
Διευκρινίζεται όμως ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της για τη μη επιβάρυνση των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, όπως επίσης δεν υπάρχουν μέτρα που κυκλοφόρησαν περί μεταφοράς του συντελεστή εστίασης στο 23%, περί αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης ή περί της επιβολής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι η κυβέρνηση αναμένει την επόμενη κίνηση από την πλευρά των δανειστών. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν χρόνο να συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις μεταξύ τους. Γι' αυτό το λόγο είναι «στον αέρα» ακόμη και η αποψινή Σύνοδος Κορυφής.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση με Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Γιούνκερ, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη νέα ελληνική πρόταση για την επίτευξη όχι απλά μιας συμφωνίας, αλλά μιας βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ