Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ο Ντράγκι δεν δίνει επιπλέον λεφτά στις ελληνικές τράπεζες

Καμία αύξηση της χρηματοδότησης - Η ΕΚΤ δεν έδωσε σήμερα πρόσθετη ρευστότητα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ταυτοχρόνως δεν έκλεισε και τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για την Ελλάδα - Συνιστά περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, capital controls δηλαδή, για να μην γίνει πανικός στις τράπεζες
Δεν αύξησε την χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ.

Κατά πληροφορίες, η μη αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ουσιαστικά ισοδυναμεί με φρένο στην πρόσθετη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με απλά λόγια δηλάδη, η ΕΚΤ δεν έδωσε σήμερα πρόσθετη ρευστότητα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ταυτοχρόνως δεν έκλεισε και τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Συνιστά περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, capital controls δηλαδή για να μην προκληθεί πανικός στις τράπεζες.

Διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, επιλέγοντας δηλαδή να δώσει περιθώριο 48 ωρών μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους δανειστές, από την μια πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει περιθώριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από την άλλη όμως -δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάληψης μετρητών από τα ATM's- «σπρώχνει» την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον έλεγχο κεφαλαίων αφού είναι αβέβαιο αν από αύριο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανταποκριθούν.

H Eυρωπαϊκή Kεντρική Τράπεζα αποφάσισε να «παγώσει» τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες καθώς ανακοίνωσε ότι ο ELA παραμένει στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη capital controls. Μία πρόταση όμως που έπεσε στο κενό καθώς έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στην επιβολή capital controls και μάλιστα διέψευσε με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τη δήλωση που είχε κάνει στο ραδιόφωνο του BBC σύμφωνα με την οποία «η ελληνική κυβέρνηση θα εξέταζε σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής capital controls ή ακόμα και τραπεζικής αργίας».

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται χωρίς χρηματοδότηση αντιμέτωπες με το ερώτημα πώς θα λειτουργήσουν αύριο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δια του κ. Βαρουφάκη αρνείται να προχωρήσει στην επιβολή ελέγχων στη διακίνηση Κεφαλαίων η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, τα οποία τώρα θα κληθούν να αποφασίσουν με δική τους ευθύνη να κηρύξουν «τραπεζική αργία».

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει το κόστος να λάβει η ίδια την απόφαση επιβολής Κεφαλαιακών ελέγχων και μεταφέρει το βάρος αυτό στους τραπεζίτες που δεν μπορεί να πάρουν να κάνουν διαφορετικά παρά να μη λειτουργήσουν αύριο.

Και αυτό επειδή οι τραπεζίτες είναι πλέον αντιμέτωποι με το εξής ενδεχόμενο: Εάν οι τράπεζες ανοίξουν αύριο Δευτέρα και δεν έχουν επαρκή χρήματα για να ικανοποιήσουν τους καταθέτες που θα ζητούν τα λεφτά τους, θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά στην διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο είναι πώς θα βγουν οι πελάτες απ' την τράπεζα όταν δεν θα υπάρχουν χρήματα να πάρουν, και τι θα γίνει όταν ορισμένα καταστήματα της ίδιας τράπεζας θα έχουν λεφτά και κάποια άλλα δεν θα έχουν.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι εάν οι τράπεζες κατεβάσουν τα ρολά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν θα ξαναλειτουργήσουν θα πρέπει να έχουν Κεφαλαιοποιηθεί πρώτα από τους μετόχους και επειδή τα λεφτά δεν θα επαρκούν θα χρειαστει στο bail in να συμμετάσχουν και οι καταθέτες με κούρεμα των χρημάτων τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ