Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ολοκληρώθηκε -χωρίς συμφωνία- το Eurogroup


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, χωρίς να επέλθει συμφωνία. Την είδηση ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Alexander Stubb.
Ο Stubb δήλωσε πως "αυτό ήταν για σήμερα. Οι θεσμοί και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται, θα υπάρξει Eurogroup στη συνέχεια, αλλά όχι σήμερα".
Επίσης, η ολοκλήρωση του Eurogroup επιβεβαιώθηκε και από Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε στο Dow Jones Newswires ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και οι τεχνικές ομάδες θα αξιολογήσουν τις προτάσεις της Ελλάδας. Το Eurogroup θα συγκληθεί εκ νέου για την Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο, τόνισε ο αξιωματούχος.

Η πόρτα παραμένει ανοιχτή

Εξάλλου, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την Ελλάδα.
Εγινε συζήτηση και για τα δυο κείμενα

Δηλώσεις έκανε αποχωρώντας και ο Έλληνας υπουργός, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε:

"Το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup".

Νέο Eurogroup το Σάββατο

Πηγές των θεσμών μιλώντας στο Capital.gr επιβεβαίωσαν ότι έχει προγραμματιστεί νέο Eurogroup για το Σάββατο με στόχο έως τότε να έχει βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι είναι φυσικό να προηγηθεί EuroWorkingGroup πιθανόν αύριο, αν έως τότε έχουν ωριμάσει οι διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, συμπληρώνουν ότι με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα η συμφωνία -αν επιτευχθεί- θα πρέπει να οδεύσει στην ελληνική βουλή την Κυριακή ούτως ώστε τη Δευτέρα να ξεκινήσει η συζήτηση στα ξένα κοινοβούλια.

Ολιγόλεπτη διακοπή

Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι το Eurogroup διεκόπη και θα συνερχόταν ξανά όταν η Ελλάδα προσέλθει με "καλύτερες προτάσεις". Το πρακτορείο, επικαλούμενο και πάλι Ευρωπαίο αξιωματούχο, μετέδιδε παράλληλα ότι "δεν είναι ορατή μια συμφωνία".

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα μικρό διάλειμμα με ενδεχόμενο να ξεκινήσει ξανά σύντομα.

Μετά την 2,5 ωρών συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Θεσμούς έγινε γνωστό ότι οι δυο πλευρές προσέρχονταν στη σύνοδο του Eurogroup με διαφορετικές προτάσεις.

Το Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.30 ώρα Ελλάδος, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfang Schaueble προσερχόμενο να εμφανίζεται επιφυλακτικός και απαισιόδοξος. Συγκεκριμένα τόνισε πως δεν ήταν πολύ αισιόδοξος για τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Όπως τόνισε, τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να πάρει αποφάσεις, προσθέτοντας ότι η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στην πλευρά της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δήλωσε πως στο Eurogroup θα παρουσιαζόταν η πρόταση που διαμόρφωσαν οι θεσμοί προσθέτοντας ότι "δεν έχουμε συμφωνία από τους Έλληνες" για την πρόταση των θεσμών. "Θα πρέπει να ακούσουμε από την ελληνική πλευρά τι ιδέες έχουν, που μπορούν να συμφωνήσουν και που όχι. Και θα συνεχίσουμε από εκεί".

Η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα παραμένει εφικτή, εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici, προσθέτοντας ωστόσο πως ναι μεν υπάρχουν κάποια σημεία συμφωνίας, "αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω". Διευκρίνισε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ισχυρές. Πρόσθεσε ότι εργαζόμαστε σε μια συμφωνία, ο χρόνος τελειώνει.

Ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Pierre Moscovici, προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, αλλά δήλωσε πως μια συμφωνία παραμένει δυνατή.

Τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν ήταν κοινωνικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά εφικτές για την Ελλάδα.

"Η Κομισιόν συνεχίζει να έχει τον ίδιο στόχο: μια ισχυρή Ελλάδα με μια ενισχυμένη οικονομία που παραμένει στην ευρωζώνη", πρόσθεσε.

"Οι τελευταίοι μήνες και εβδομάδες ήταν δύσκολοι, στα αλήθεια περίπλοκοι, αλλά εγώ πως νομίζω πως είναι δυνατή, επιθυμητή και εφικτή (μια λύση).

Χρειαζόμαστε πολιτική βούληση και αυτό είναι κάτι που έχει απολύτως η Κομισιόν".

"Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση, οι απόψεις τώρα βρίσκονται πιο κοντά", δήλωσε ο Επίτροπος.

D. Tusk: Έχω την αίσθηση ότι η ελληνική ιστορία θα έχει αίσιο τέλος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε: "Προς το παρόν, αυτό που έχω να πω είναι ότι η δουλειά συνεχίζεται και σίγουρα θα χρειαστούν πολλές ώρες ακόμα". Αφησε όμως μια νότα αισιοδοξίας δηλώνοντας: "Οι τελευταίες ώρες ήταν κρίσιμες, αλλά έχω ένα καλό προαίσθημα πως σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει αίσιο τέλος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ