Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Με 251 "ναι" και 17 απώλειες από ΣΥΡΙΖΑ -Παρών ψήφισαν Σταθάς,Σκούμας


Με 251 "ναι", 32 "κατά" και 8 "παρών" έγινε πριν λίγη ώρα δεκτό το νομοσχέδιο "Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)" που έχει αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ομολόγησε ότι υπάρχει πιθανότητα και όχι βεβαιότητα συμφωνίας και έκανε λόγο για "ακραίους συντηρητικούς κύκλους", που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Παράλληλα, προχώρησε σε αυτοκριτική, μιλώντας για λάθη στη διαπραγμάτευση και κάλεσε τους βουλευτές να κρατήσουν με την ψήφο τους την Ελλάδα όρθια.

"Θα μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας όπως εγώ την κατανοώ: Φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο. Κι αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω. Αν κάναμε λάθη στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση; Ναι κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Τώρα οφείλουμε να αποφασίσουμε να μην θυσιάσουμε την ισοτιμία στον βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων. Κύκλων που επιδίωκαν και επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση και έναν ενοχλητικό λαό που με αυταπάρνηση συνεχίζει να τη στηρίζει", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, διαφοροποιήθηκαν δηλώνοντας:

«ΟΧΙ» Ιωάννα Γαϊτάνη (Α Θεσσαλονίκης) και Ελένη Ψαρρέα (Μεσσηνίας)

«Παρών» οι Αγλαϊα Κυρίτση (επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α Αθήνας), Δημήτρης Στρατούλης (Β Αθήνας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας)  και Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β Πειραιώς)

Εκτός από τον κ. Ιωάννη Βαρουφάκη που ενημέρωσε την κυβέρνηση για την απουσία του ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει απόλυτα τις διαπραγματευτικές της τακτικές, έλειψαν από την ψηφοφορία επιλέγοντας αυτό τον τρόπο να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την επιδιωκόμενη συμφωνία οι: Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή , Βασίλης Κυριακάκης.

Λαφαζάνης: Δεν στηρίζω πρόγραμμα λιτότητας

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορία έκανε την εξής δήλωση: « Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δε στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρώ - νεοαποκοικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους - μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας.


Επίσης οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, και Βασίλη Χατζηλάμπρου που επέλεξαν να απουσιάζουν.

Να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευρώ κάλεσε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Κατέστησε, μάλιστα, σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει μία συμφωνία, που θα έχει την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των εταίρων, αλλά η Νέα Δημοκρατία δε θα μπει στην πρόταση για διαπραγμάτευση. "Σας παροτρύνουμε και σας ευχόμαστε να πετύχετε μία καλή συμφωνία. Πάλι θα προσπαθήσουμε να βάλουμε πλάτη και να αναλάβουμε βάρη που δε μας αναλογούν. Είμαστε μαζί σας γιατί θέλουμε να σωθεί η χώρα. Σήμερα δεν ψηφίζουμε επιμέρους μέτρα. Ο χρόνος λήγει την Κυριακή. Τότε πρέπει να έχουμε τελειώσει. Εσείς εξαντλήσατε το χρόνο. Νομίζατε πως κερδίζατε χρόνο, ενώ τώρα το πρόβλημα το έχουμε εμείς. Ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς με την Ιστορία και σας λέω ότι με την ιστορία η Νέα Δημοκρατία έχει ήσυχη τη συνείδησή της. Φροντίστε κι εσείς να έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας, κρατώντας την Ελλάδα στην Ευρώπη", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ