Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Πως μας βλέπουν, πως τους βλέπουμε


    Πώς βλέπουν οι ευρωπαίοι τους εαυτούς τους και αλλήλους;
    Μια έρευνα που δημοσιεύει ο Economist είναι αποκαλυπτική.

"η αντίληψη των Ελλήνων για τον εαυτό τους δεν συμβαδίζει με τις αντιλήψεις που έχουν οι άλλοι γι αυτούς.."

Δεν είναι δύσκολο να βρει λόγους για τους οποίους η δυσαρέσκεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται σε... διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, γράφει το περιοδικό. Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε για έκτο διαδοχικό τρίμηνο και η ανεργία ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες.

Η Γερμανία αγανακτεί με τους σπάταλους γείτονές της και δυσανασχετεί με τη Γαλλία, η οποία έχει μόλις γλίστρησε σε ύφεση. Στη Βρετανία, ο συντηρητικός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές μέσα στο κόμμα του.

Η έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew επιβεβαιώνει μεγάλο μέρος αυτής της δυσαρέσκειας.
Όταν οι άνθρωποι σε οκτώ χώρες ρωτήθηκαν σχετικά με τη νομισματική ένωση, λιγότεροι ήταν υπέρ από όσο ένα χρόνο πριν.
Αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση στην εν λόγω έρευνα ήταν η απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τη στάση μιας χώρας απέναντι στις άλλες, καθώς αποκαλύπτει πολλά στερεότυπα, ιστορικές δυσπιστίες και δυσαρέκεια για τις οικονομικά ισχυρές χώρες.

Επίσης, όπως σημειώνει ο Economist, η έρευνα επιβεβαιώνει ένα αινιγματικό εύρημα από μια παρόμοια έρευνα του Pew πριν από ένα χρόνο: ότι η αντίληψη των Ελλήνων για τον εαυτό τους δεν συμβαδίζει με τις αντιλήψεις που έχουν οι άλλοι γι αυτούς.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, όταν ζητήθηκε από τους ερωτώμενους να κατονομάσουν το πιο αξιόπιστο έθνος, σε κάθε χώρα ψήφισαν τη Γερμανία, εκτός από τους Έλληνες. Αντ 'αυτού, προτίμησαν να αποδώσουν τον τίτλο του πιο αξιόπιστου στον εαυτό τους, όπως και του πιο συμπονετικού έθνους και να χαρακτηρίσουν τη Γερμανία ως την πιο αλαζονική..
Ωστόσο, αυτή η αντιπάθεια προς τη Γερμανία είναι κατανοητή, σημειώνει το περιοδικό, καθώς η Γερμανία είναι ο κύριος χρηματοδότης στη ζώνη του ευρώ και θεωρείται υπεύθυνη για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα, ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας. Πράγματι, η οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας αντανακλάται και σε αρκετές άλλες απαντήσεις από άλλες χώρες, οι οποίες ωστόσο την χαρακτηρίζουν τουλάχιστον συμπονετική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ