Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Διαστημόπλοιο νέας γενιάς παρουσίασε η Ρωσία.




Φωτογραφίες της νέας γενιάς Soyuz που θα μεταφέρουν κοσμοναύτες στη Σελήνη και στον Αρη από το 2021 δημοσίευσε για πρώτη φορά η Ρωσία.

Αυτό όμως που εξέπληξε ήταν η ομοιότητά του με το....  Orion, το νέο διαστημικό σκάφος της NASA που επίσης έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τον άνθρωπο στον «κόκκινο πλανήτη».
Στο πλαίσιο ενός ετήσιου συνεδρίου αεροναυπηγικής και διαστήματος στη Μόσχα η Roscosmos έκανε τα αποκαλυπτήρια του διαστημικού σκάφους νέας γενιάς, το οποίο αναπτύσσεται εδώ και περίπου μία δεκαετία και την κατασκευή του αναλαμβάνει η εταιρεία RSC Energia. Ακόμα δεν έχει δοθεί όνομα στο νέο διαστημόπλοιο, το οποίο όμως έχει εκπληκτική ομοιότητα με το αμερικανικό Orion, το οποίο θα πραγματοποιήσει πρώτα μία επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή και αργότερα -πιθανώς τη δεκαετία του 2030- θα προχωρήσει στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τα ρωσικά Soyuz από τότε που η NASA παρόπλισε τα διαστημικά λεωφορεία της το 2012. Το κόστος για κάθε αστροναύτη της NASA που ταξιδεύει από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με ρωσικά σκάφη ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια δολάρια και το συνολικό κόστος μέχρι το 2019 εκτιμάται θα φτάσει τα 490 εκατομμύρια δολάρια.
Η εξάρτηση από τη Μόσχα θα τερματιστεί όταν η NASA αποκτήσει νέο σκάφος για επανδρωμένες αποστολές και δύο υποψήφια σκάφη αναπτύσσονται γι' αυτόν τον σκοπό από τις Boeing και SpaceX με την προοπτική για παρθενική πτήση το 2017.
Αποστολές έως το 2030
Στις αρχές του έτους η Ρωσία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη έως το 2030. Ηταν η πρώτη φορά που η Μόσχα έθετε διορία για τα διαστημικά της σχέδια ελπίζοντας να αποκτήσει ξανά τη λάμψη και το μεγαλείο της πρώτης διαστημικής κούρσας, όταν κατάφερε πρώτη να βάλει τον Γιούρι Γκαγκάριν σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έχει πάντως γνωστοποιήσει ότι θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τη NASA για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έως το 2024, έτος κατά το οποίο φιλοδοξεί να θέσει τον δικό της σταθμό σε τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ