Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ελπίδες για άρση των capital controls μέσα στο 2015

Την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ( capitla controls) μέχρι το τέλος του έτους αν μέχρι τότε ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών βλέπει ανώτατος αξιωματούχος της ΤτΕ σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη που επικαλείται το πρακτορείο  η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να επιτραπεί στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν.

Ενώ και οι πιστωτές της Ελλάδας φαίνεται να υιοθετούν την άποψη ότι οι καταθέτες θα πρέπει διασωθούν και να μην υπάρξει ούτε bail-in ούτε να επιβληθεί καποιου είδους εισφορά στους καταθέτες.

Όπως είπε η ίδια πηγή, οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης προσδιορίζονται την τρέχουσα περίοδο, αλλά οι μέτοχοι των τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίων.

«Αν δεν συμμετέχουν ιδιώτες μέτοχοι, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου», σημείωσε ο ίδιος κεντρικός τραπεζίτης.

Στο μεταξύ μετά τις 20 Ιουλίου και το άνοιγμα των τραπεζών σταδιακά επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες χρήματα που αποσύρθηκαν  υπό το «φόβο» του εγκλωβισμού λόγων των capital controls και πιθανού κουρέματος.    

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ποσό 1 δισ. έχει ήδη επιστρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα από τις 20 Ιουλίου έως σήμερα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ