Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

To ασφαλιστικό γίνεται "θυσία" για την ελάφρυνση του χρέους



Οι συνταξιούχοι θα "πληρώσουν" την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό δήλωσε εμμέσως χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα. Κριστίν Λαγκάρντ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.  Η κα. Λαγκάρντ   επισήμανε πως πρέπει οι  μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και μία ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργήσουν τη "βάση" για ένα "αξιόπιστο" και "περιεκτικό" πρόγραμμα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας της οικονομίας.

 Έκθεση της Κομισιόν κατά τον περασμένο Μάιο, έδειχνε όμως, αρνητικές επιδράσεις στο συνταξιοδοτικό, από το χαμηλό ΑΕΠ, την υψηλή ανεργία, τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας και τη αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού.

Τι ακριβώς είπε η κ. Λαγκάρντ

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε πως "ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό" είναι ένας εκ των δύο τομέων (σ.σ. ο άλλος είναι ο τραπεζικός τομέας) που είναι "ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε βιώσιμη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πορεία", επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως "το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο μέσα από τις δικές τις δράσεις", δηλαδή με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στον  τραπεζικό τομέα.

 Έτσι λοιπόν, συνεχίζει η κ. Λαγκάρντ "είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης επιθεώρησης του προγράμματος του ΕΜΣ για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζονταν μέχρι τώρα.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι οι δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις Αρχές μέχρι το χρονικό σημείο της πρώτης επιθεώρησης, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που καθορίζονται στο Μνημόνιο, όταν συμπληρωθούν με τις προαναφερόμενες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα αξιόπιστο και περιεκτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας".

Το βαρύ "πακέτο" του Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται πως για τον Οκτώβριο, έχουν αφεθεί από το νέο Μνημόνιο οι σημαντικότερες αλλαγές στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ  ακόμα και από την 31η Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο προβλέπει ότι πρέπει να νομοθετηθούν σε δύο μήνες μέτρα εξοικονόμησης τουλάχιστον επιπλέον 6 δις. ευρώ (πέραν των 2 δις. ευρώ από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί). Συγκεκριμένα θα πρέπει:

- Να υπάρξει πιο στενή σύνδεση  μεταξύ εισφορών – παροχών. Δηλαδή θα εισαχθεί μία οι παροχές των ταμείων να δίδονται με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές  που εισπράττονται.

-  Να διευρυνθεί η βάση των εισφορών και συντάξεων για τους αυταπασχολουμένους (σ.σ. ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ) με βάση πραγματικό εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν ιδιαίτερες πιέσεις για περικοπές σε ελλειμματικά –λόγω της κατάρρευσης των εισφορών τους- ταμεία όπως το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ

-  Να καταργηθούν εντός τριών ετών όλες οι των εξαιρέσεις που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους.

-  Να καταργηθούν όλες οι περιττές επιβαρύνσεις  κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων (δηλαδή οι φόροι υπέρ τρίτων οι αποδίδουν 1,1 δις. ευρώ ετησίως στα Ταμεία). Έτσι δύσκολες μέρες θα περάσουν ταμεία όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων του δημοσίου, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να μειώσει 30-40% τα "μερίσματα" τα οποία δίδει σε πάνω 200.000 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι πρέπει  να αντισταθμιστούν αυτοί οι φόροι με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών.

- Να καταργηθεί σταδιακά το Επίδομα  Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) το οποίο λαμβάνουν οι απόμαχοι της δουλειάς με χαμηλό εισόδημα και περιουσία έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Το Μάρτιο του 2016, θα χάσει το ΕΚΑΣ το 20% των δικαιούχων του. Συνολικά γύρω στα 720 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του ΕΚΑΣ

-  Να αποκατασταθεί η   ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία ή εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων. Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (σ.σ. δίδουν εφάπαξ) θα έφερνε μέτρα ύψους 1,2 δις., όσο δηλαδή προβλέπεται και το έλλειμμα των παραπάνω ταμείων το 2015-16.

-  Να θεσπιστούν ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ για τα μέτρα του 2012 που θεωρεί αντισυνταγματική τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, αλλά και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Το κόστος αυτών των ισοδυνάμων μέτρων ανέρχεται σε 2,6 – 3 δις. ευρώ.

Τι προβλέπει το Ageing Report της Κομισιόν

Τέσσερις μήνες πριν τη δήλωση της κ. Λαγκάρτ για το πόσο σημαντικές είναι οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας και την ελάφρυνση του χρέους της, η Κομισιόν έβλεπε δραματική επιδείνωση των σημαντικότερων παραμέτρων που προσδιορίζουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα μέχρι το 2060 (π.χ. ποσοστό ηλικιωμένων, δυνητικό ΑΕΠ, απασχόληση). Και αυτό σύμφωνα με την  Έκθεση για τη Γήρανση (Ageing Report) για τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσίευσε η

Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υπό τον Pier Moscovici τον περασμένο Μάιο.

Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει ότι οι ηλικιωμένοι ως ποσοστό του πληθυσμού θα αυξηθούν έως το 2020, ενώ το δυνητικό ΑΕΠ και η απασχόληση μεταβάλλονται οριακά προς θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, το δυνητικό ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2020 μόλις κατά 0,1%. Η ανεργία θα πέσει στο 22,1% το 2020 από το 28% που ήταν το 2013.

Την ίδια στιγμή η παραγωγικότητα της εργασίας θα συνεχίσει να μειώνεται. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης που εκφράζει το μέσο προϊόν που παράγει ένας εργάτης ανά ώρα θα μειωθεί το 2020 κατά 0,9%, ενώ το 2013 ενώ σοβούσε ακόμα η ύφεση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,8%.  Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση της ΕΕ αναφέρει πως οι συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2040, στην Ελλάδα, θα πέσουν στο 14,1% του ΑΕΠ από το 16,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2013. Κατά την περίοδο 2013-20 οι δημόσιες συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 0,7% (σαν ποσοστό του ΑΕΠ).
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ