Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρα debate..


    Οι επτά πολιτικοί αρχηγοί μπαίνουν στο «ρινγκ» στις 21:00.
    Οι απαντήσεις θα δείξουν προτιμήσεις, εκλεκτικές συγγένειες και πολιτικές έχθρες
    Το λάθος που θα στοιχίσει το μεγαλύτερο άγχος των «μονομάχων»
    Ενδιαφέρον για τις ερωτήσεις που θα απευθύνουν ο ένας στον άλλο οι πολιτικοί αρχηγοί

Στον ρυθμό του αποψινού ντιμπέιτ κινούνται από χθες τα κομματικά επιτελεία καθώς στις 9.00 το βράδυ οι...  επτά πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους έξι δημοσιογράφους των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας στο ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση στούντιο της ΕΡΤ.

Οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη(Ant1), Αντώνης Σρόιτερ(Alpha), Μάρα Ζαχαρέα(Star), Σία Κοσιώνη(ΣΚΑΙ) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε), είχαν χθες στην ΕΡΤ την δική τους σύσκεψη μαζί με τον συντονιστή Πάνο Χαρίτο για να κανονίσουν τα δικά τους διαδικαστικά. Τα των αρχηγών είχαν αποφασιστεί από την διακομματική για τους έξι κύκλους ερωτήσεων, τους χρόνους των απαντήσεων και την σειρά κατά την δύναμη των κομμάτων. Εκπλήξεις για όσους θυμούνται τελευταία ντιμπέιτ που είχαν γίνει το 2009 δεν θα υπάρξουν.

Παρόλα αυτά το ντιμπέιτ έχει την σημασία του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία δύσκολη αναμέτρηση, όχι μόνο για την πρώτη θέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και για την σειρά των μικρότερων κομμάτων, που θα καθορίσει ενδεχομένως και τις κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές, ακόμη και για το εάν κάποια θα μπουν ή όχι στην Βουλή. Μέσα σε ένα τέτοιο πιεστικό περιβάλλον, η εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών μπορεί να διαδραματίσει μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο αν και οι κανόνες είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν σε κάποιον να κάνει την διαφορά.

Πάντως η καινοτομία να μπορούν να απευθυνθούν ο ένας αρχηγός στον άλλο, μετά τους πέντε κύκλους ερωτήσεων των δημοσιογράφων προσδίδει ενδιαφέρον. Αλλά και κατά την διάρκεια των απαντήσεων που θα δίνουν θα φανούν προτιμήσεις, εκλεκτικές συγγένειες και πολιτικές έχθρες. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συγκεντρώσει τα περισσότερα πυρά, τόσο από τον βασικό του αντίπαλο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και από τα αριστερά του από τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Κουτσούμπα, με μόνο συμπαραστάτη του τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.

Ενώ δύσκολα θα κάνει κανείς την διαφορά είναι πιο εύκολο να κάνει το λάθος που θα στοιχίσει. Κάπως έτσι από χθες τα επικοινωνιακά επιτελεία προετοίμαζαν τους αρχηγούς για πιθανές και απίθανες ερωτήσεις που μπορεί να δεχθούν αλλά και για απαντήσεις που μπορούν να προκαλέσουν θετική εντύπωση και να δώσουν πόντους σε αυτή την δύσκολη και βουβή όπως την χαρακτηρίζουν οι δημοσκόποι προεκλογική περίοδο. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων πάντως από την αρχή είχαν ζητήσει να είναι η αναμέτρηση την τελευταία εβδομάδα και όχι σήμερα, έτσι ώστε να είναι νωπές οι εντυπώσεις πριν την κάλπη. Δεν το δέχθηκαν όμως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που την επόμενη Δευτέρα έχουν την δική τους αναμέτρηση στην οποία δίνουν μεγαλύτερη σημασία.

Το ντιμπέιτ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο ο καθάρός χρόνος που θα έχει στην διάθεση του ο κάθε αρχηγός θα είναι περί τα 12 λέπτα. Η κάθε ερώτηση θα διαρκεί μισό λεπτό και η απάντηση ενάμισι και αν ο δημοσιογράφος επανέλθει στην ίδια ερώτηση θα έχει δεκαπέντε δεύτερα και ο αρχηγός μισό λεπτό συμπληρωματικά. Οι ερωτήσεις θα γίνονται κυκλικά κατά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ