Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Ντοκιμαντέρ για την Σφαγή του Διστόμου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας με το θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώνεται στους χώρους της από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου.
Ένα από τα αφιερώματα είναι στην Σφαγή του Διστόμου με το Ντοκυμαντέρ της Μάχης Λιδωρικιώτη, ''Δίστομο, η μεγάλη σφαγή'', τη Δευτέρα 19/10 στις 19.00. σε μια προσπάθεια - όπως επισημαίνεται - ''να πιάσουμε το νήμα των γερμανικών θηριωδιών στην ελληνική ύπαιθρο και το ανοιχτό θέμα των επανορθώσεων που διεκδικούν τα θύματα (...) Επιχειρείται- μέσα από το ντοκιμαντέρ-  με παραστατικό τρόπο η αναβίωση του ιστορικού γεγονότος της μαζικής εκτέλεσης κατοίκων του Διστόμου Βοιωτίας την 10η Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μέσα από μνήμες Διστομιτών που επέζησαν οι οποίοι καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία''. Την ταινία θα προλογίσει η νομικός κ. Χριστίνα Σταμούλη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Επανορθώσεων.
Ολες όμως οι ταινίες και τα ντοκυμαντέρ που προβάλλονται έχουν ιδιαίτερη αξία και προβληματίζουν, το καθένα με τον τρόπο του, ως προς το πώς υποστηρίχθηκε, μέσω του κινηματογράφου, η ιστορική μνήμη στη χώρα μας από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα.
Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μέρος της συνολικότερης σειράς εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου με τίτλο ''12 Οκτωβρίου 1944 - Η Αθήνα ελεύθερη''. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής ιστορίας, προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ, καθώς κι άλλες δράσεις.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας), τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην ιστοσελίδα www.freeathens44.org  μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις, να πλοηγηθείτε μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στις περιοχές της Αθήνας όπου έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής, να βρείτε ιστορικά στοιχεία και καταγραφές προφορικής ιστορίας, καθώς και να αντλήσετε λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ