Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η συμμορία της 'τρίτης ηλικίας' πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Βρετανίας



Έκλεψαν κοσμήματα, χρυσό και μετρητά αξίας 20 εκατ. δολαρίων συμβουλευόμενοι ένα εγχειρίδιο εγκληματολογίας για αρχάριους. Ο μεγαλύτερος της συμμορίας ήταν ηλικίας 76 ετών παρακαλώ

Καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι για την μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Αγγλίας, μια ιστορία που προκάλεσε σάλο σε όλοκληρη τη Μεγάλη Βρετανία. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης δεν ήταν απλώς πως η συμμορία κατάφερε να φύγει ανενόχλητη με το ποσό των 20 εκατ δολαρίων σε κοσμήματα, χρυσό και μετρητά, αλλά πως επρόκειτο για τέσσερις άνδρες 47 ως 75 ετών που έστησαν το πιο μεγάλο κόλπο στην ιστορία της χώρας πίνοντας τη μπίρα της σου μια παμπ του Λονδίνου.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν μείνει με το στόμα ανοικτό τον περασμένο Απρίλιο, αντικρύζοντας σκόνη να καλύπτει τα πάντα στο "υποθετικά" απολύτως ασφαλές χρηματοκιβώτιο της Hatton Garden, κέντρο τους εμπορίου κοσμημάτων του Λονδίνου. Οι ικανότατοι διαρρήκτες είχαν ανοίξει μια τεράστια τρύπα στο μπετό και είχαν φροντίσει να διαφύγουν σβήνοντας οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία. Το τέλειο έγκλημα είχε μόλις διαπραχθεί και αν οι υπεύθυνοι δεν ήταν τόσο φαφλατάδες, ίσως να είχαν διαφύγει και της σύλληψης.


Από την πρώτη στιγμή ολόκληρη η Βρετανία μιλούσε για το μεγαλοφυές σχέδιο και φανταζόταν τους "σπεσιαλίστες" που κρύβονταν πίσω από την ενέργεια. Η ηλικία τους, το σχεδόν τέλεια εκτελεσμένο σχέδιο, αλλά και ο ξεκαρδιστικός λόγος που τελικά πιάστηκαν στο δόκανο προκάλεσε θυμηδία, όσο και σοκ στην κοινή γνώμη.
Ας πάρουμε όμως τα στοιχεία ένα, ένα:

Ο αρχηγός της συμμορίας φαίνεται πως είναι ο 76χρονος Brian Reader, με το παρατσούκλι The Master, ο οποίος έφτασε στο σημείο του εγκλήματος με την κάρτα απεριορίστων διαδρομών του λεωφορείου που του εξασφάλιζε το προχωρημένο της ηλικίας του.

Η ληστεία διεξήχθη αργά και βασανιστικά σε διάστημα τριών ετών παρακαλώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεί, η συμμορία συνέλαβε και εκτέλεσε το σχέδιο σε συναντήσεις τους σε μια παμπ του βόρειου Λονδίνου.

Όλοι τους μεταμφιέστηκαν σε εργάτες - άλλο ένα οξύμωρο δεδομένης της ηλικίας ορισμένων εξ αυτών. Κάποιος άνδρας με το όνομα Basil τους βοήθησε να εισέλθουν στο κτίριο από την έξοδο κινδύνου της πυρασφάλειας. Στη συνέχεια κατέβηκαν στα έγκατα του χρηματοκιβωτίου από το συρματόσχοινο ενός ανελκυστήρα. Πέρασαν δύο νύχτες στα έγκατα του Λονδίνου διαρρηγνύοντας το μπετό.

Δυο μέρες έσκαβαν οι άνδρες της συμμορίας για να διαπεράσουν το μπετό

Τα κλοπιμαία φορτώθηκαν σε ένα βανάκι με το οποίο πραγματοποίησαν πολλές στάσεις, μεταξύ των οποίων μια ταβέρνα και ένα νεκροταφείο, σημεία που αποτέλεσαν κρυψώνα για τα λάφυρα.

Η συμμορία είχε σκεφτεί να αχρηστεύσει το εσωτερικό κύκλωμα παρακολούθησης, όμως δεν υπολόγισε πως υπάρχουν κάμερες και στο δρόμο. Από εκεί κατάφερε τελικά η αστυνομία να εντοπίσει το όχημα του 75χρονου John Kenny Collins. Ο τελευταίος εξόργισε τους συναδέλφους του στο έγκλημα, αφού όπως όλα δείχνουν αποκοιμήθηκε την ώρα που κρατούσε τσίλιες.

Η αστυνομία παρακολουθούσε για μεγάλο διάστημα τους υπόπτους. Μάλιστα, στην περιβόητη παμπ όπου σχεδιάστηκε όλο το φιλόδοξο πλάνο, οι αρχές κατέγραψαν τους δράστες να "θριαμβολογούν" για την επιτυχημένη ληστεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ