Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

EUObserver: Το χειρότερο σενάριο για τη μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα ...γίνεται πραγματικότητα

.



    Όπως σημειώνει ο Eric Maurice στο EUObserver,το χειρότερο δυνατό σενάριο που κατά το οποίο η Ελλάδα αποκόπτεται de facto από την Σένγκεν και απομένει μόνη της ν' αντιμετωπίσει εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες ενώ η ίδια βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση ...γίνεται πραγματικότητα!



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ολλανδική προεδρία της ΕΕ προειδοποίησαν για τον.. κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια και «ιδιαίτερα στην Ελλάδα» και τόνισαν ότι ήδη εκπονούνται έκτακτα «σχέδια αντιμετώπισης» της κατάστασης.
Η προειδοποίηση έρχεται μετά την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια και κυρίως σε Αυστρία και ΠΓΔΜ.

Πρόκειται, όπως σημειώνει ο Eric Maurice στο EUObserver, για το χειρότερο δυνατό σενάριο που γίνεται πραγματικότητα, κατά το οποίο η Ελλάδα υπάρχει περίπτωση ν' αποκοπεί de facto από την Σένγκεν και να απομείνει μόνη της ν' αντιμετωπίσει εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες ενώ η ίδια βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η κατάσταση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ρήξη ανάμεσα στις πολιτικές που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ και τις κοινές πολιτικές που η Κομισιόν και η Γερμανία προσπάθησαν να εφαρμόσουν από την έναρξη της μεταναστευτικές κρίσης.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό δραματική πίεση καθώς 2.000 - 4.000 μετανάστες - πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στα νησία της.

«Ανησυχούμε για τις εξελίξεις κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού και την ανθρωπιστική κρίση που πιθανώς ξεσπάσει σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα» παραδέχτηκαν ο Επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Klaas Dijkhoff σε κοινή ανακοίνωση καλώντας όλες τις χώρες και όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το δρόμο να προετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών που θα προκύψουν.

«Παράλληλα, αναφέρεται στην κοινή δήλωση, η Κομισιόν συντονίζει αυτήν την προσπάθεια έκτακτου σχεδιασμού για να προσφέρει υποστήριξη στην περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης εντός και εκτός ΕΕ, όπως και για να συντονίσει περαιτέρω τη διαχείριση των συνόρων».

Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για να αποτιμήσουν τις ανάγκες και να δουν τι μπορεί να γίνει σε συνεργασία με Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αντιμέτωπη με την νέα πραγματικότητα, η Κομισιόν μοιάζει, σύμφωνα με το EUObserver, πιο αβοήθητη από ποτέ.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κατακερματιστεί η βαλκανική οδός» παραδέχονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι τα κράτη μέλη λειτουργούν εκτός του συμφωνημένου πλαισίου πολιτική» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Natasha Bertaud στους δημοσιογράφους.

«Πιστεύουμε ότι οφείλουν να εργάζονται μαζί και όχι το ένα ενάντια στον άλλο» συμπλήρωσε και απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι στην σύνοδο που διοργανώνει στη Βιέννη η Αυστρία την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου προσκλήθηκαν οι Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία αλλά όχι η Κομισιόν ούτε η ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ