Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Γιατί στο Αγιο Ορος δεν πάνε γυναίκες: τα πως και γιατί του άβατου

Το Άγιο Όρος – μια έκταση 335 τετραγωνικών χιλιομέτρων- μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή στον κόσμο, στην οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στις γυναίκες. Δεν επιτρέπονται επίσης ζώα γένους θηλυκού, αναφέρει το BBC, επιχειρώντας να διερευνήσει τους λόγους αυτής της απαγόρευσης.

Το BBC επιχειρεί να διερευνήσει τις ρίζες του άβατου του Αγίου Όρους για τις γυναίκες
Οι λόγοι της απαγόρευσης

 Αν θέλετε να επισκεφθείτε το Άγιο Όρος το πρώτο βήμα είναι να υποβάλετε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας στη σχετική υπηρεσία του Αγίου Όρους . Κάθε μέρα, 100 ορθόδοξοι και 10 μη - ορθόδοξοι άνδρες γίνονται δεκτοί σε ένα από τα 20 μοναστήρια της χερσονήσου. Το Άγιον Όρος έχει απαγορεύσει την είσοδο στις γυναίκες για περισσότερα από 1.000 χρόνια, σημειώνει το BBC και προσθέτει:

Σύμφωνα με τον Graham Speake , συγγραφέα ενός βιβλίου για το Άγιο Όρος με τίτλο «Mount Athos: Renewal in Paradise», είναι γνωστό πως «στις γυναίκες δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα μοναστήρια των ανδρών». Όπως σημειώνει, αυτός ήταν ο πιο απλός τρόπος για να διασφαλιστεί η αγαμία. Η διαφορά του Αγίου Όρους έγκειται στο ότι μια ολόκληρη χερσόνησος θεωρείται ως ένα τεράστιο μοναστήρι.

Η ορθόδοξη παράδοση

Αλλά υπάρχει επίσης ένας άλλος λόγος για την απαγόρευση εισόδου των γυναικών, που συνδέεται με την ορθόδοξη παράδοση . «Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία κατευθυνόμενη προς την Κύπρο, βγήκε έξω από την πορεία της και βρέθηκε στο Άγιο Όρος. Η χερσόνησος της άρεσε τόσο πολύ που ζήτησε από το γιο της να της το χαρίσει και εκείνος συμφώνησε. Ακόμη και σήμερα, χαρακτηρίζεται ως “ο κήπος της μητέρας του Θεού” και είναι αφιερωμένος στη δόξα της Παναγίας. Εκείνη είναι η μόνη αντιπρόσωπος του γυναικείου φύλου στο Άγιο Όρος» αναφέρει ο Speake. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα, με την εξαίρεση των γατών. «Υπάρχουν πολλές γάτες στο Άγιο Όρος και αυτό είναι μάλλον καλό γιατί κυνηγάνε τα ποντίκια» αναφέρει ο Speake.

Οι γυναίκες που τα κατάφεραν παρά την απαγόρευση

Παρά την απαγόρευση, υπήρξαν γυναίκες που κατάφεραν να επισκεφθούν την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα, μεταξύ 1946 και 1949, το Άγιο Όρος χορήγησε άσυλο σε ομάδες χωρικών ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν γυναίκες και μικρά κορίτσια.

Επίσης το 1953 μία Ελληνίδα, η Μαρία Ποιμενίδου, ντυμένη άντρας, κατάφερε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος. Η κίνησή της αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να περάσει νόμο που απαγορεύει την είσοδο των γυναικών στην περιοχή με μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και 12 μήνες για όσες τον παραβούν.

Πρόσφατα, τον Μάιο του 2008, τέσσερις γυναίκες από την Μολδαβία, θύματα ουκρανών διακινητών βρέθηκαν στο Άγιο Όρος. Η αστυνομία τις συνέλαβε αλλά ένας αξιωματικός είπε ότι οι μοναχοί δήλωσαν ότι τις συγχωρούν για την παρουσία τους εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ