Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδήλωση της Τ. Ο. Θήβας - Οινοφύτων-ΦΩΤΟ



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Θήβας  - Οινοφύτων με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της και η στρατηγική του ΚΚΕ», το σαββατοκύριακο 11 – 12 Ιούνη στη Θήβα.
Κατά τη διάρκειά του διημέρου, στο χώρο λειτούργησαν η Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του  ΚΚΕ με θέμα «Τα πρώτα βήματα, οι πρώτες μάχες, 1870 – 1936» και η Έκθεση που επιμελήθηκε η Τ.Ο. με αρχειακό υλικό από την ιστορία του εργατικού κινήματος στην επριοχή.
Την πρώτη ημέρα προβλήθηκε το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη όσων το παρακολούθησαν, ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «LUDLOW, η συμμετοχή των Ελλήνων στους πολέμους του άνθρακα». Το θέμα του ντοκιμαντέρ αφορούσε τη  συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών εργατών στις απεργίες και τις ένοπλες συγκρούσεις ανθρακωρύχων και επιχειρηματικών ομίλων στο Κολοράντο στα 1913 – 1914.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την προβολή βίντεο που παρήγαγε η Τομεακή Επιτροπή Θήβας – Οινοφύτων, που περιλάμβανε αρχειακό υλικό γύρω από την  ιστορία του εργατικού κινήματος στην περιοχή. Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι αναφορές στην εκμετάλλευση των εργατών τις δεκαετίες του 1920 και 1930, η συγκρότηση των πρώτων εργατικών σωματείων στη Θήβα και η ίδρυση του Εργατικού Κέντρου. Ανάλογο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Θήβας από τις δεκαετίες 1970 και 1980, της καθοριστικής συμβολής των κομμουνιστών και της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στην οργάνωση της πάλης βιομηχανικών εργατών σε μεγάλους εργοστασιακούς χώρους (Πετζετάκις, Μιχαηλίδης, ΕΑΒ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΙΖΟΛΑ και πολλοί άλλοι).
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε, ο οποίος ανέλυσε τη στρατηγική του Κόμματος και τη σημασία της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και της κομματικής οικοδόμησης στους μεγάλους εργοστασιακούς χώρους.
Η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε και διακινήθηκε μπροσούρα της Τ.Ε. με αρχειακό υλικό και το βίντεο τπου προβλήθηκε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ