Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ


Του Θωμά Κιούση
Και τι δεν έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια. Από την εποχή του Μπαϊρακτάρη και τις περίφημες δηλώσεις για τους νταβατζήδες του δημοσίου, περιμένουμε τις μεγάλες τομές, τις σαρωτικές αλλαγές που όμως δεν έρχονται. Αντίθετα, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από κάθε άλλη φορά.
Οι πολίτες καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, με πολλούς να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν, αλλά και να μη βλέπουν καμία ανταποδοτικότητα από τις θυσίες τους. Η καθημερινότητά τους επιδεινώνεται και εισπράττουν το αίσθημα του εμπαιγμού από το πολιτικό σύστημα απέναντι στο οποίο έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη.
Και δεν έχουμε ακούσει ούτε μια ειλικρινή συγνώμη, μια σαφή ένδειξη μεταμέλειας, από όλους όσους με έργα και λόγια επηρέαζαν και διαμόρφωναν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια και φτάσαμε ως εδώ.
Μετά από όλα αυτά τα «στραπάτσα» που έχουμε πάθει, με τις διαψεύσεις και τις «ψευδαισθήσεις», ας ελπίσουμε σε ένα διαφορετικό σενάριο με την προσδοκία να βγει αληθινό.
Ας ελπίσουμε ότι θα ακούσουμε κάποιες καθαρές κουβέντες. Ότι μια μέρα ένας πρωθυπουργός θα αλλάξει τροπάριο, θεωρώντας ότι απευθύνεται όχι σε ιθαγενείς (με όλο το συμπάθιο), αλλά σε ενήλικες και ώριμους πολίτες, όπως αρμόζει σε ανθρώπους που σέβεται ο ένας τον άλλο.
Να ακούσουμε να μας λέει, ότι προχωρούν αληθινές τομές όπως ότι ξεκίνησε με σημαντικά αποτελέσματα η μεταμόρφωση του μεγάλου ασθενούς, που είναι το δημόσιο. «Πλέον έχουμε ένα αποδοτικό, σύγχρονο, νοικοκυρεμένο κράτος που σέβεται και τιμά τους πολίτες και στο οποίο επικρατεί η αξιοκρατία και η ισονομία.
Άμεση προτεραιότητα είναι η πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης και υπάρχουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει πρόσωπο με επιλογή των πιο ικανών χωρίς κομματικά κριτήρια και με αξιοκρατία και ισονομία παντού. Βασική επιδίωξη η σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο κομματισμός και η αναξιοκρατία αποτελούν παρελθόν.
Επίσης, ξεκίνησε με σημαντική επιτυχία η αντιμετώπιση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν και στέκονται ανυπέρβλητα εμπόδια σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Η απονομή δικαιοσύνης γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι πολίτες βρίσκουν το δίκιο τους γρήγορα και δεν υπάρχουν πια οι παλιές παθογένειες που έφταναν στα όρια της αρνησιδικίας.
Κάνουμε το παν για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να μειωθεί η ανεργία. Για το λόγο αυτό βοηθάμε τις επενδύσεις και οποιοσδήποτε θέλει να ξεκινήσει μια δουλειά τον διευκολύνουμε και του δίνουμε κίνητρα αντί να τον αντιμετωπίζουμε ως εχθρό.
Παράλληλα, τα εμπόδια για επαγγελματική αποκατάσταση των νέων περιορίζονται, καθώς με την άρση των κλειστών επαγγελμάτων, μπορούν να κάνουν πιο ελεύθερα τις επιλογές τους. Διαμορφώνουμε τις συνθήκες για να σταματήσει η μετανάστευση και όσοι έφυγαν να επιστρέψουν.
Το φορολογικό σύστημα είναι απλό, δίκαιο και με σταθερούς κανόνες, χωρίς διαρκείς αλλαγές που επιβαρύνουν τους ίδιους και τους ίδιους.
Η Παιδεία είναι πλέον εστιασμένη στις γνώσεις, το ήθος και την καλλιέργεια της κρίσης και όχι της αποστήθισης και θα προετοιμάζει τους αυριανούς ενεργούς πολίτες. Δεν ξοδεύονται πλέον περιουσίες στα φροντιστήρια.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πάταξη της διαφθοράς στην υγεία. Η πρόσβαση και αντιμετώπιση των πολιτών είναι ισότιμη και δίκαιη. Οποιοδήποτε φαινόμενο χρηματισμού αντιμετωπίζεται σκληρά και οι εμπλεκόμενοι, πέρα από τις ποινικές τους ευθύνες, θα απομακρύνονται άμεσα και δια παντός.
Το ασφαλιστικό σύστημα προσαρμόζεται στα σημερνά δεδομένα με κριτήριο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα με δίκαιη αντιμετώπιση των γενεών.
Το κράτος δεν αιφνιδιάζει πλέον τους πολίτες με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις. Τέρμα οι τακτικισμοί και οι κουτοπονηριές, δεν κάνουμε πια το άσπρο μαύρο. Δεν προέχει το κομματικό σε σχέση με το συμφέρον της χώρας.
Ξέρετε όμως, εκτός από δικαιώματα υπάρχουν και υποχρεώσεις. Το κράτος κάνει αυτό που οφείλει απέναντι στους πολίτες, έστω με καθυστέρηση πολλών ετών. Τώρα οφείλουν και οι πολίτες να είναι συνεπείς απέναντί του και να σέβονται έμπρακτα το κοινωνικό σύνολο».
Κάπως έτσι…
Μάλλον όνειρα θερινής νυκτός…. Έχει και αυτόν τον καύσωνα…

* Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ