Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας για τον κόλπο της Νούσας στη Θίσβη

Η Ν.Ε. Βοιωτίας σε Συνεδρίαση της σχετικά με το θέμα του αποκλεισμού του «κοινόχρηστου δρόμου» και της μη πρόσβασης και χρήσης της «παραλίας Βαθύ» στον όρμο της Νούσας από τους κατοίκους της Θίσβης και των όμορων κοινοτήτων, συντάσσεται και συμπαρίσταται πλήρως με τα αιτήματα των κατοίκων για άμεση άρση του αυθαίρετου και παράνομου αποκλεισμού από την διοίκηση της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ. Συντάσσεται πλήρως με την απόφαση Διαμεσολάβησης της Συμπαραστάτη του Δημότη του Δήμου Θηβαίων και η οποία από νομικής πλευράς τεκμηριώνει το δίκαιο των αιτημάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας και η Αριστερά έχει δώσει αγώνες μαζί με τους πολίτες για την προάσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων, την προάσπιση του Δημόσιου χώρου από κάθε επιβουλή ιδιωτικών συμφερόντων και δημιουργίας από αυτά απαγορευμένων ζωνών στην περιοχή μας. Οι αγώνες αυτοί δεν αναστέλλονται και θα είναι πάντα επίκαιροι όταν οι περιστάσεις το απαιτούν όπως η συγκεκριμένη.
 Η Ν.Ε. Βοιωτίας πιστεύει ότι η ερμηνεία από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υφυπουργείου Βιομηχανίας είναι σε αντίθεση με την απόφαση του Συμπαραστάτη του Δημότη του Δήμου Θηβαίων, με την οποία πολιτικά και νομικά συμφωνούμε.
Ζητάμε την επανεξέταση του ζητήματος από το Υπουργείο και την πολιτική και θεσμική επίλυσή του. Η Ν.Ε. Βοιωτίας θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση συμπαρατασσόμενη και συμπαραστεκόμενη στους κατοίκους της Θίσβης, πιστεύοντας ότι τελικά το αίτημά τους θα δικαιωθεί.


22 σχόλια:

  1. ναι ναι !!νομιζω οτι πριν το εργοστασιο δεν υπηρχε προσβαση στη θαλλασα και δεν υπηρχε παραλια..συν του οτι αν δεν ειχε παει το εργοστασιο εκει,δεν ειχαν ουτε πορτες στα σπιτια..κουρελου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπήρχε πρόσβαση στη θάλασσα και μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων, ιστορικό μονοπάτι που είχε χρησιμοποιήσει ο Παυσανίας, αν έχετε ακουστά,φρόντισαν όμως οι κύριοι που θαυμάζετε να το καλύψουν με μπάζα. Αν τους περισσεύουν κι άλλα μπάζα έχουμε αρκετά αρχαία μνημεία να θάψουν αν θέλουν κι εσείς μπορείτε να τους χειροκροτείτε!!! Από αυτό το μονοπάτι πήγαιναν πολλοί παραθεριστές και κατασκήνωναν τα καλοκαίρια δεκαετίες πριν στη θάλασσα που λανθασμένα νομίζετε ότι δεν υπήρχε πρόσβαση.Αν λοιπόν είστε διατεθιμένος να ξεπουλήσετε το παρελθόν, τις μνήμες και την ιστορία του συγκεκριμένου τόπου, μάθετε ότι υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν καθόλου την ίδια διάθεση! Όσον αφορά το δεύτερο σχόλιο σας σχετικά με τα σπίτια, δεν ξέρω αν τα σπίτια που συχνάζατε εσείς, αντί γιά πόρτα είχαν κουρελού, προσωπικά δεν είχα δεί ποτέ τέτοιο σπίτι, αλλά αφού το λέτε ίσως κάτι να ξέρετε...Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τώρα που έβαλαν πόρτες στα σπίτια της Θίσβης και δεν έχουν πλέον κουρελού, μήπως ήρθε η ώρα να μας φτιάξουν και πισίνες γιά να κάνουμε και κανένα μπάνιο, μιάς και μας στερούν τη θάλασσά μας... Θα σας ήμουν ευγνώμων αν με ενημερώνατε σχετικά με τις προθέσεις τους,καθώς είστε γνώστης του θέματος.

      Διαγραφή
  2. Ο δρομος απο το λιμανι στην παραλια φτιαχτηκε παρανομα σε μια νυχτα...οσο για τα μπανια του λαου...ποια μπανια?Εχετε δει την παραλια?Βραχια και τιποτα αλλο.Εφαγαν πορτα και καλα τους εκανε το εργοστασιο.Να μαθουν αλλη φορα να μην δημιουργουν προβληματα στις μεγαλες επιχειρησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε, όταν με θάρρος κι επώνυμα ομολογήσεις τη χαρά σου γιά το πάθημα των κατοίκων της Θίσβης από το εργοστάσιο θα σεβαστώ την άποψη σου αν και δεν θα την συμμεριστώ. Όσο γιά τα βράχια της παραλίας δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχουμε τα ίδια γούστα! Όλοι εμείς που κάναμε μπάνιο εκεί προτιμούσαμε να έχουμε αυτή την υπέροχη θέα από τα βράχια με τους θαμνους, παρά να βλέπουμε ομπρέλες,ξαπλώστρες,καφετέριες και ξενοδοχεία. Δεν μου προκύπτει, ότι είναι αδίκημα να αγαπάς τη φύση και να θέλεις να την απολαμβάνεις! Αντιθέτως μου προκύπτει αδίκημα η παρεμπόδιση πρόσβασης των πολιτών σε παραλίες, είτε αυτές έχουν βράχια, είτε όχι. Θεωρώ ότι δεν έκανε καθόλου καλά το εργοστάσιο που δημιουργεί προβλήματα σε πολύ μεγάλο μέρος πολιτών της περιοχής. Οι μεγάλες επιχειρήσεις,σοφά φερόμενες, δεν θα έπρεπε να έχουν απέναντι τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί,μεγαλώσει,έχουν ρίζες και ιερές μνήμες από έναν τόπο.Υπάρχουν αξίες που αντέχουν στον χρόνο πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση. Αν έχεις ακούσει κάτι γιά προγόνους και δεσμούς αίματος, ένδοξη ιστορία και παρελθόν,αναμνήσεις κι αναγκαιότητα συνέχειας θα καταλάβεις...

      Διαγραφή
    2. Σου προτεινω να πηγαινεις στην παραλια μονο με τα ποδια περπατοντας μεσα απο θαμνους σκαρφαλονοντας σε βραχια να κοβεις λουλουδια και να τα μυριζεις κτλ.Δεν σου αρεσει?Αγαπας την φυση και θελεις να την απολαμβανεις...μην διαμαρτυρεσαι.

      Διαγραφή
    3. Αυτή την απάντηση να την κρατάς για τον εαυτό σου, που εξακολουθεί να μην έχει όνομα και τους ομοίους σου. Η φύση,είπα ότι μου αρέσει, όχι τα μπάζα που έριξαν κι έκλεισαν το μονοπάτι!Δεν περίμενα φυσικά καλύτερη απάντηση από κάποιον δίχως ταυτότητα, που προτιμάει τα μπάζα από τη φύση!Κι όταν αποκτήσεις όνομα τα ξαναλέμε, μέχρι τότε είσαι ανύπαρκτος!

      Διαγραφή
    4. Τα μπαζα που εριξαν στη θαλασσα για να γινει ο δρομος απο το λιμανι στην υποτιθεται παραλια σε μια νυχτα παρανομα και καταστραφηκε η ακτογραμμη δεν σε ενοχλουν εεεεεε?Μονο για τα μπαζα του μονοπατιου ξερεις να διαμαρτυρεσαι.Οτι μας συμφερει φυσικα.

      Διαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΙΧΑΤΕ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΖΗΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι λοιδοριες,η κακεντρεχεια ειναι ενδειξη αδυναμιας χαρακτηρα σε αντιδιαστολη με την παραθεση επιχειρηματων που ειναι ενδειξη δυνατου χαρακτηρα.Εμεις που τοσα χρονια καναμε μπανιο στο βαθυ κλεισαμε κανενα εργοστασιο;Για ονομα του θεου ενα μπανιο θελουμε να κανουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η παραχώρηση του χώρου στην ΕΤΒΑ για να δημιουργηθούν ο δρόμος και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στον Όρμο της Νούσας, έγινε το 1988, με την υπ αριθ. Πρωτ.9763/23-5-1988 απόφαση του τότε Νομάρχη Βοιωτίας. Σε αυτήν αναφέρεται ρητά ότι παραχωρείται ο χώρος στην ΕΤΒΑ, για 50 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο χώρος που θα εκτελεστούν τα έργα θα είναι κοινόχρηστος και θα χρησιμοποιείται ελεύθερα απ’ όλους τους πολίτες, για αυτό και δεν αντέδρασε κανένας τόσα χρόνια που πηγαίναμε για μπάνιο.
    Η ΕΤΒΑ το 1990 κατασκεύασε τον δρόμο που οδηγεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
    Μετά από 10 χρόνια Η ΕΤΒΑ παραχώρησε ολόκληρη την έκταση στον όμιλο ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟ, χωρίς να γίνει μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου για την χρήση της έκτασης και χωρίς πλειοδοτικό διαγωνισμό. Επομένως ο δρόμος που οδηγεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις προϋπήρχε για μια 10ετία τουλάχιστον πριν έρθει η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ και οι άλλες εταιρίες του ομίλου ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ.
    Αυτά προς το παρών και αδυνατώ να παρακολουθήσω τις απόψεις που διατυπώνονται χωρίς στοιχεία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kε κρις και σύ ανώνυμε να ξέρεται ότι αν τους περάσει θα ρθούν και στα σπίτια σας ανόητοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kε κρις και σύ ανώνυμε να ξέρεται ότι αν τους περάσει θα ρθούν και στα σπίτια σας ανόητοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aφου ειμαι ανοητος και προφανως ασχετος χωρις στοιχεια σας προκαλω να δειτε τι γραφει το ΦΕΚ 151/ΑΑΠ/13-04-09 αρθρο 6 παρ.11.Οταν το δειτε να γραψετε εδω ακριβως τι γραφει κατα λεξη για να δουμε ποιος ειναι ανοητος.Το εργοστασιο παντοτε αφηνε τον κοσμο για μπανιο αλλα καποιοι ανοητοι αφου αρεσει ο χαρακτηρισμος το εξαναγκασαν να ριξει πορτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ τε μου ανώνυμε, μάλλον σου διαφεύγει κάτι βασικό για τον δρόμο αυτό. Ότι ο δρόμος αυτός δημιουργήθηκε το 1990 από την ΕΤΒΑ. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση 2701 της 26ης Φεβρουαρίου του 2004 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, η ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης έχει συνδεθεί με την επαρχιακή οδό Θίσβης - Όρμος Νούσα και Όρμος Αγ. Ιωάννη. Ποια εταιρεία όμως έδωσε την εισφορά σε γη για να γίνει ο δρόμος αυτός. Η ΕΤΒΑ που έχει συνάψει το συμφωνητικό με τον Νομάρχη ότι θα επιτρέπεται ην διέλευση τον κατοίκων. Μην διαβάζεις όμως επιλεκτικά και απομονωμένα τα άρθρα του νόμου αυτού. Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι θα έπρεπε να υπάρχει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή. Απ' ότι γνωρίζω μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Συνολική Περιβαλλοντική Μελέτη ούτε και για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις . Υπάρχουν μόνο οι επί περιβαλλοντικές μελέτες των βιομηχανιών που έχουν άδεια που έχουν σημαντικά προβλήματα. Πουθενά, σε καμία μελέτη τους δεν υπάρχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής που αφορά το φαινόμενο του θερμοκρασιακού αναστρόφου..

      Διαγραφή
  10. Καλα καλα!!!Γραψε δημοσια εδω τι αναφερει το αρθρο 6 παρ. 11 και ασε τα φαινομενα θερμοκρασιακου αναστροφου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ ανώνυμε επειδή διαβάζεις επιλεκτικά το ΦΕΚ 151/ΑΑΠ/13-04-09, πριν από το άρθρο 6 υπάρχει του άρθρο 3 παρ. β και γ. Όταν το διαβάσεις γράψε τι γράφει για να την διαδικασία ίδρυσης οργανωμένων υποδοχέων, δες αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις στην ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης και μετά κουβεντιάζουμε για το άρθρο 6 παρ. 11.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γραψε το αρθρο 6 παρ.11 που αναφερει ακριβως επι του θεματος και αστα αυτα.....οταν αποφασισεις να το γραψεις τα ξαναλεμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη Γαβριατοπούλου11 Σεπτεμβρίου 2016 στις 1:34 μ.μ.

      Διαβάζοντας τα κείμενα του "ανώνυμου" και του "Κρις" και έχοντας παρακολουθήσει την χθεσινή ημερίδα στο Μουσείο της Θήβας με θέμα "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" απαντώ αναφέροντας τρία σημεία από την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της κυρίας Αικατερίνης Στενού (Δρ. Κοινωνιολογίας, πρώην Διευθύντρια Πολιτισμικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικού Διαλόγου της Unesco) η οποία εστίασε στα «Οικουμενικά μηνύματα του βοιωτικού πολιτισμικού τοπίου μέσα από το πρίσμα του νέου Μουσείου Θηβών".
      Εύλογα αναρωτιέμαι:
      1. Πως νοείτε, κύριοι, το πολιτισμικό τοπίο της Θίσβης, επίνειο της Θήβας από τους προιστορικούς χρόνους έως σήμερα; Αγνοείτε προφανώς την Ακρόπολη της Θίσβης, το Βαθύ - Λιμάνι της Νούσας στο οποίο πάτησε το πόδι του ο Παυσανίας αλλά και την πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, για τα οποία όλοι είμαστε περήφανοι και τα οποία κοσμούν περίτρανα το εξαιρετικό Μουσείο της Θήβας, κόσμημα τη περιοχής και παγκοσμίου ενδιαφέροντος. (αρνούμαι να απαντήσω στα απαξιωτικά κείμενά σας για την Θίσβη και τους κατοίκους της, που προφανώς από ιστορική άγνοια εκφράζετε)

      2. Σύμφωνα με την κυρία Στενού στα πολιτιστικά κληροδοτήματα ορίζεται ένα "όριο", μια πολύ μικρή στήλη, η οποία οριοθετεί την μετάβαση από το ένα πολιτισμικό τοπίο στο άλλο. Δηλώνει δηλαδή την αλλαγή πολιτισμικού τοπίου για να ... εισέλθει ο επισκέπτης στο επόμενο πολιτιστικό δρώμενο. Θεωρείτε "ανάπτυξη" το "όριο" - τείχη της βαριάς δεκάμετρης σιδερένιας πόρτας που αυθαίρετα κτίσατε κλείνοντας ερμητικά την πρόσβαση του πολίτη στην θάλασσα;
      3. Ο πολιτισμός, τον οποίο ο "προσκυνητής" σύμφωνα με τον Σεφέρη, ο επισκέπτης, θαυμάζει ως ιστορική κληρονομιά του τόπου και πορεύεται προς την εξέλιξη του κόσμου. Θέτοντας όρια αποκλεισμού στην παραλία της Θίσβης, τί προκαλείτε; Διχασμό και αντίδραση του πολίτη; Σε καμία περίπτωση, δεν δημιουργείτε ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

      4. Απαξιώνοντας τη βούληση του πολίτη προκαλείτε την μοίρα όπως στην γνωστή τραγωδία της Αντιγόνης: Κρέων (αυταρχικότητα, εξουσία, καταστολή) εναντίον της Αντιγόνης (ελευθερία, δικαιοσύνη, πολιτισμός)...
      Και επειδή έχω το θάρρος της γνώμης μου και δεν κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία, υπογράφω επώνυμα.

      Διαγραφή
    2. Αντιγονη ολα αυτα που γραφεις ειναι πολυ ομορφα αλλα εκτος θεματος.Το εργοστασιο αποφασισε να κλεισει τον δρομο για καποιους λογους.Του δινει ο νομος αυτο το δικαιομα αφου ειναι ΒΙ.ΠΕ.Οσο για τους επισκεπτες που θα θαυμασουν ως ιστορικη κληρονομια τον τοπο οταν παει καποιος εκει για να δει και να μαθει την ιστορια του τοπου ελα να μου το πεις.Σιγα μην νοιαζει τον κοσμο για το που πατησε ο Παυσανιας.Ζητε εκτος πραγματικοτητας υπαρχουν σοβαροτατα προβληματα στην κοινωνια.

      Διαγραφή
    3. Αντιγόνη Γαβριατοπούλου12 Σεπτεμβρίου 2016 στις 10:55 π.μ.

      Αγαπητέ, δεν σας γνωρίζω -πόσο μάλλον αφού επιμένετε στην ανωνυμία σας- και σας απαντώ:
      1. Εσείς είστε εκτός θέματος, διότι αντιμετωπίζετε τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας με επίπεδο... καφενείου.
      2. Από πότε η ΒΙΠΕ αποφασίζει - ορίζει τον νόμο; Η δικαιοσύνη υπηρετεί τον πολίτη και όχι τα συμφέροντα της εκάστοτε ΒΙΠΕ.
      3. Πολλοί επισκέπτες, γνωστοί καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες, κολύμπησαν στο Βαθύ μαζί με όλους εμάς, αγάπησαν την Θίσβη και την παραλία της, αναγνώρισαν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Στηρίζουν ΕΠΩΝΥΜΑ ότι διεκδικούμε.
      4. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε, η πρόσβαση στην παραλία μας είναι ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ των Θισβίων. Διεκδικούμε την ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ.

      Διαγραφή
    4. 1.Δεν υπαρχει κανενα επιπεδο καφενειου: ΦΕΚ151/ΑΑΠ/13-04-09 αρθρο 6. παρ. 11.
      2.Καμια ΒΙ.ΠΕ. δεν αποφασιζει-οριζει το νομο.Τον ψηφισε η βουλη και η δικαιοσυνη υπηρετει τους νομους και οχι αυτα που νομιζεις.
      3.Το Βαθυ δεν εχει σχεση με την παραλια και τον δρομο.Απο αυτο και μονο που γραφεις φαινεται οτι δεν γνωριζεις καθολου που βρισκεται η παραλια.
      4.Ο νομος δινει το δικαιωμα στις ΒΙ.ΠΕ. να απαγορευουν την προσβαση σε οσους δεν εχουν εργασια και να μην διερχεται κανενας απο τους κοινοχρηστους χωρους-δρομους που βρισκοντε μεσα σε αυτες.Η προσβαση για πολλα χρονια δεν απαγορευοταν μεχρι που ξαφνικα η διοικηση πηρε αυτη την αποφαση δηλαδη να εφαρμοσει το δικαιωμα που τις δινει ο νομος.Το μονο που συμφωνω ειναι οτι για δεκα ατομα δεν πρεπει να την πληρωσει ολοκληρο χωριο.

      Διαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ