Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ανακαλύψτε τον «Ψηφιακό Εκθεσιακό Χώρο της Χριστιανικής Βοιωτίας» στην Αλίαρτο


ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολις Θηβών και Λεβαδείας διαθέτει ένα σημαντικό θησαυρό με αξία τόσο πολιτιστική (θρησκευτική και ιστορική) όσο και τουριστική. Στην περιφέρεια της Μητρόπολης υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία κάποια μάλιστα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελληνικής επικράτειας. Αρκετά από αυτά έχουν αναστηλωθεί και αναδειχθεί, κάποια άλλα παραμένουν στην αρχική τους μορφή, χωρίς να έχουν γίνει παρεμβάσεις αναστήλωσης και επισκευής.

Επίσης το ιστορικό αρχείο της Μητρόπολης περιλαμβάνει μεγάλο όγκο από κείμενα σε διάφορες μορφές (βιβλία, σιγίλια, επιστολές και άλλα), φορητές εικόνες, κειμήλια και άλλα αξιόλογα ιστορικά τεκμήρια.

Ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων που βρίσκεται στην μέση των δύο μεγάλων πόλεων του Νομού, Λιβαδειάς και Θήβας, παραχώρησε μέρος κτηρίου το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα και χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη της Αγγλικής εταιρίας εκμετάλλευσης της αποξηραμένης λίμνης της Κωπαΐδας.



Από την συνεργασία αυτή υλοποιήθηκε ο «Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας» του οποίου οι στόχοι είναι οι εξής:

Η διάσωση του φθαρμένου υλικού και η μετατροπή του σε μορφές κατάλληλες για την προβολή και μελέτη του.
Η ανάδειξη των μνημείων της ευρύτερης περιοχής, και η δημιουργία ενδιαφέροντος επίσκεψης.
Η λειτουργία του «Ψηφιακού Εκθεσιακού Χώρου» ως κομβικού σημείου ενημέρωσης για το δίκτυο σημείων ενδιαφέροντος στην περιοχή.
Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος και της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Η κατάδειξη των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή με την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της.
Η ανάδειξη καλών πρακτικών και η συνεργασία φορέων της περιοχής για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη ανάδειξη των μνημείων της.
Η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας για τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.
Η συμβολή του χώρου και του περιεχομένου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το κτήριο που φιλοξενεί το Έργο διαμορφώνεται σε 3 λειτουργικές ενότητες οπτικοακουστκών συστημάτων. 

Στην πρώτη αίθουσα υπάρχουν τέσσερα σημεία διαδραστικής παρουσίασης και πληροφόρησης με οθόνες αφής, στη δεύτερη τέσσερις θέσεις (οθόνες) διαδραστικής παρουσίασης και εννιά θέσεις (οθόνες) μη διαδραστικής παρουσίασης δηλαδή προκαθορισμένης προβολής περιεχομένου, στην τρίτη πέντε θέσεις (οθόνες) μη διαδραστικής παρουσίασης και τέλος ένας χώρος στερεοσκοπικής προβολής μεγάλης οθόνης.







 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Κατόπιν συννενοήσης με τον Υπεύθυνο του Χώρου

Αντώνιο Παπαχαραλάμπους (9:00-13:00) 22610 28330 Εσωτ. 0

Κεντρική πλατεία Αλιάρτου

Αλίαρτος Βοιωτίας, ΤΚ 32001

Τηλ.: 2268024250

Email : imthivlev@yahoo.com

http://www.imtldigex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ